Faliment! Banca lui Putin rămâne fără bani

Vladimir Putin

Vladimir Putin. Foto: reuters.com

Banca lui Vladimir Putin rămâne fără bani. I-a finanţat toate fanteziile, de la satul olimpic de la Soci şi până la afacerile din Ucraina, plus alte şi alte proiecte falimentare doar că acum guvernul nu mai poate acoperi pagubele. Banca e pusă pe masa de tăiere şi vândută pe bucăţi, dar chiar şi aşa falimentul poate fi iminent.

Vnesheconombank, pe scurt VEB, a fost cheia strategiei de investiţii a Kremlinului, iar acum i se închide uşa în nas. Dacă guvernul se confruntă cu deficite bugetare, VEB e forţată să caute bani altundeva, iar pe pieţele internaţionale nu se poate împrumuta din cauza sancţiunilor.

Vinde tot ce poate cât mai repede. Renunţă inclusiv activele numite cândva cu mândrie „strategice”. A renunţat la participaţia la Gazprom şi a primit pentru ea doar jumătate din banii cu care o cumpărase. Urmează o participaţie de 8,4% la compania care administrează bursa din Moscova. 20% dintre angajaţi vor fi daţi afară iar avioanele personale şi limuzinele şefilor au dispărut. De proiectele din anii buni nu se mai aude nimic – fondul suveran şi programele de finanţare pentru micile afaceri au căzut dintre priorităţi.

Surse ale Bloomberg spun că abia mai funcţionează ca o bancă – nu mai dă credite şi a tăiat finanţarea proiectelor începute deja. S-a spus iniţial că salvarea ei de la faliment ar costa 20 de miliarde de dolari, dar între timp cifrele au mai crescut. Estimările interne arată că o treime din bilanţul VEB este neperformant, practic gunoi.

Acolo sunt datorii şi pierderi pe care inevitabil va trebui să şi le asume – investiţiile în staţiuni de ski, în proiectele uriaşe de construcţii, în infrastructura feroviară şi banii daţi să salveze alte bănci de la faliment. Împrumuturile au fost oferite la ordinul Kremlinului, iar în în mandatele lui Putin activele băncii au crescut de 7 ori.

Intrată în declin, VEB caută cu disperare sprijin.

Sursele Bloomberg spun că pentru a salva VEB de la faliment s-au purtat negocieri cu banca centrală care ar fi trebui să tipărească bani pentru a acoperi găurile băncii lui Putin. Ideea a fost însă desfiinţată de guvernatoarea băncii fiindcă era un mare risc ca manevra să declanşeze o creştere a inflaţiei.

Singura soluţie e vânzarea activelor, dar banii obţinuţi ar putea fi prea puţini. În acest an VEB are de rambursat datorii externe de 8 miliarde de dolari şi există riscul să intre în incapacitate de plată. Anul viitor presiunea e şi mai mare – datoriile externe ajunse la maturitate sunt de 18 miliarde de dolari.

Digi24.roCategorii:Actualitate, Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.