Studiu: Industria ușoară din R. Moldova are nevoie de o strategie de dezvoltare pentru a-și spori competitivitatea

Industrie usoara

Foto: moldpres.md

Industria ușoară din R. Moldova se confruntă cu nevoia urgentă de a-și regândi strategia pentru a-și spori competitivitatea și a deveni un sector cu o dezvoltare durabilă al economiei naționale, constată un studiu realizat cu suportul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova.

Expertul internaţional Heikki Mattila, specialist în domeniul textilelor și al confecțiilor, consideră că dotarea insuficientă a întreprinderilor cu echipamente performante, ceea ce cauzează nivel redus al eficienței, lipsa lucrătorilor calificați, precum și prevalarea producerii articolelor cu valoare adăugată scăzută sunt problemele principale cu care se confruntă industria ușoară din R. Moldova.

Mai mult decât atât, R. Moldova nu dispune de materii prime de bază și utilaje pentru industria ușoară, care sunt importate.

Din păcate, R. Moldova nu este cunoscută în calitate de furnizor de textile. Din cauza instabilității financiare, țara nu este nici foarte atractivă. Cu toate acestea, R. Moldova are un avantaj competitiv clar și anume proximitatea față de țările Uniunii Europene – mare piață de desfacere și Turcia – mare furnizor de materii prime”, explică expertul.

„Studiul va servi drept suport de bază pentru elaborarea unei politici – Cartea Albă a industriei ușoare. Aceasta va include acțiunile-cheie de îmbunătățire a mediului de afaceri, implementarea cărora va favoriza dezvoltarea durabilă și competitivă pe termen mediu și lung a acestui sector și va poziționa R. Moldova în tendințele regionale și globale de dezvoltare”, a declarat Doina Nistor, directorul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova.

Autorii studiului, un expert străin și doi locali, au formulat o serie de recomandări pentru Asociația Patronală din Industria Uşoară, precum și pentru Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO). Una din propuneri este de a internaționaliza brandurile moldovenești.

Experții recomandă să fie menţinut numărul de companii şi numărul de angajaţi în industrie, să fie majorate investițiile în dezvoltarea tehnologiilor. Creșterea productivității, promovarea inovațiilor și a marketingului, căutarea unor noi clienți pentru orientarea către Produse Complete și Mărci Private, sînt alte obiective de viitor.

Industria ușoară din R. Moldova are în prezent 22.640 de angajați. Cifra de afaceri a întreprinderilor industriei ușoare a constituit patru miliarde de lei în 2014. În prezent, există 552 de companii înregistrate în sectorul industriei ușoare, 356 dintre care fabrică îmbrăcăminte, 76 produc încălțăminte și articole din piele, iar 120 se specializează în textile. Însă nu toate întreprinderile înregistrate funcționează.

În anul 2015, industria ușoară (fabricarea produselor textile, a îmbrăcămintei și a produselor și încălțămintei din piele) a reprezentat peste 10.3 la sută din producția industrială a R. Moldova.

Ponderea industriei ușoare în exporturi a fost de 16.4 la sută, cea mai înaltă comparativ cu alte domenii.

MoldpresCategorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.