Banca Mondială continuă să susțină reforma sistemului de sănătate din R. Moldova

BM_gov.md

Foto: gov.md

Premierul Pavel Filip a avut luni, 20 iunie, o întrevedere cu un grup de reprezentanţi ai Băncii Mondiale, în cadrul căreia s-a discutat despre proiectul „Modernizarea sectorului sănătăţii în Republica Moldova”.

Proiectul este implementat în conformitate cu Acordul între R. Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, în baza Strategiei de parteneriat cu Banca Mondială pentru anii 2014-2017.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind modernizarea sistemului de sănătate din ţara noastră şi au abordat o serie de acțiuni de perspectivă pentru edificarea unui sistem de ocrotire a sănătăţii eficient şi durabil.

Premierul Pavel Filip a exprimat gratitudine experţilor Băncii Mondiale pentru suportul oferit, menţionând că sănătatea este unul dintre principalele domenii de care este preocupat Guvernul.

„R. Moldova a realizat mai multe reforme importante în sistemul de sănătate, multe dintre ele susținute activ de Banca Mondială. Totodată, este important de a consolida realizările anterioare și de a aprofunda și extinde reformele, astfel încât locuitorii satelor și orașelor noastre să aibă, în egală măsură, acces la servicii de sănătate publică, medicale și farmaceutice de calitate”, a menționat premierul.

La rândul său, managerul proiectelor Globale pentru Sănătate Nutritivă al Băncii Mondiale, Enis Bariș, a declarat că instituția pe care o reprezintă va susține în continuare țara noastră în domeniul sănătăţii. „Proiectul care este în derulare este unul corect, cu un concept bun şi solid. Există spațiu de discuții pentru extinderea acestuia”, a declarat oficialul.

Experţii Băncii Mondiale au exprimat opinia că o însemnătate deosebită trebuie să fie acordată medicinei primare şi acţiunilor de prevenire a îmbolnăvirilor, ceea ce va permite îmbunătăţirea situaţiei în sănătate. În acest context, ei au apreciat progresele R. Moldova în  adoptarea unor acte legislative importante pentru sănătatea publică, făcând referinţă inclusiv la pachetul de legi anti-tutun.

Părţile au mai discutat despre reforma spitalicească, sistemul de finanțare în sănătate, necesitatea de a promova un sistem de salarizare bazat pe performanţe în sistemul de sănătate, consolidarea managementului Fondului Asigurării de Asistență Medicală, elaborarea standardelor și cadrului de reglementare pentru sectorul sănătății.

Şeful Executivului a menţionat că expertiza şi asistenţa acordată de partenerii de dezvoltare, inclusiv din cadrul Băncii Mondiale, este extrem de importantă pentru realizarea cu succes a obiectivelor în domeniul sănătăţii în R. Moldova şi a dat asigurări că Guvernul va acorda prioritate acestui sector, iar echipa guvernamentală se va implica în cel mai activ mod în promovarea reformelor necesare pentru a avea un sistem de sănătate modernizat şi eficient, în  serviciul interesului public.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

3 răspunsuri

  1. In domeniul sanatatii se face destul de mult. Am vazut ca de la 1 iulie o sa fie marite si salariile lucratorilor medicali cu 20 %

    Apreciază

  2. Banca Mondiala si Uniunea Europeana sustin nu doar sectorul sanatatii, ci si cel agricol, IT, economic si multe altele, deoarece actuala guvernare este una de incredere, capabila de a schimba situatia din tara, iar institutiile internationale sunt gata sa sustina orice idee. Moldova cunoaste noi perioade, iar acestea se datoreaza anume guvernarii si legaturilor ei cu statele si institutiile straine.

    Apreciază

  3. E placut sa vezi si vesti bune in RM. Pentru ca in ultimii ani tara s-a aflat intr-o stare de haos si deznadejde.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.