Deficit de locuri libere la grădinițe în circa 20 de raioane din țară

Invatamant prescolar

Foto: moldpres.md

Învățământul preșcolar din R. Moldova trebuie reformat și dezvoltat conform standardelor internaționale, pentru a asigura un proces educațional de calitate copiilor.

Acestea sunt concluziile unui studiu de evaluare a sistemului de învățământ preșcolar, realizat de Ministerul Educației cu suportul UNICEF Moldova, în perioada decembrie 2015 – ianuarie 2016, prezentat astăzi într-o ședință de lucru a ministerului.

Potrivit studiului, peste 20 raioane din țară se confruntă cu un deficit de locuri libere în grădinițe, iar în 155 de localități nu există instituții de educație timpurie. În aceste condiții, părinții sunt nevoiți să-și ducă copiii în alte sate sau să-i înregistreze în grupe pregătitoare formate în incinta gimnaziilor.

Reprezentantul adjunct al UNICEF Moldova, Margarita Tileva, a declarat în cadrul evenimentului că în mediul urban, „gradul de ocupare a locurilor în grădinițe depășește capacitatea maximă a instituțiilor, pe când în mediul rural se menține echilibrul de ocupare a locurilor pentru învățământul preșcolar”.

„Educația timpurie în R. Moldova trebuie îmbunătățită la mai multe capitole, însă cea mai mare atenție trebuie atrasă la incluziunea copiilor din familiile social vulnerabile, cu dizabilități, de alte etnii și cu nevoii speciale, pentru a beneficia de suport și condiții necesare în grădinițe. Sperăm că această evaluare va oferi un model viabil pentru finanțarea învățământului preșcolar de mai departe și va îmbunătăți capacitatea de dezvoltare a copiilor”, a opinat Margarita Tileva.

La rândul său, viceministrul Educației, Elena Cernei, a menționat că „reforma incluziunii copiilor cu dizabilități în societate și familii este în derulare și se depune tot efortul pentru a ajusta aceste politici la cerințele internaționale”.

Autorii studiului au venit cu un set de recomandări pentru a îmbunătăți acest compartiment al educației. Printre acestea se numără facilitarea dezvoltării sectorului privat al învățământului preșcolar, creșterea bugetului alocat educației prin sursele adiționale de finanțare, mărirea salariilor cadrelor didactice și instruirea și evaluarea permanentă a acestora, implementarea unui mecanism pentru colectarea și analiza periodică a datelor referitor la acest subiect etc.

În R. Moldova există 1461 de instituții de educație timpurie, frecventate de circa 150 de mii de copii.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.