Șef de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, reținut pentru îmbogățire ilicită

Valerian Banzaru

Valerian Bânzaru. Colaj: agora.md

Şeful Direcţiei generale dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Valerian Bânzaru, a fost reţinut vineri, 24 iunie, de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuit de îmbogăţire ilicită. Acesta se va afla în custodia CNA pentru 72 de ore.

Potrivit unui comunicat al CNA, din datele urmăririi penale rezultă o bănuială rezonabilă că funcţionarul deţine personal şi prin persoane interpuse bunuri şi mijloace financiare care în cumul au fost estimate la 6 milioane de lei, valoare care depăşeşte substanţial veniturile obţinute de familia sa în perioada 2011-2015.

Este vorba despre două terenuri din oraşul Călăraşi şi municipiul Chişinău, două imobile de lux, a căror valoare de piaţă depăşeşte un milion de lei, un automobil de peste 600 de mii de lei, active financiare la două bănci în valoare de 295 de mii de lei şi 18 mii de lei.

Astfel, fiind analizate proprietăţile deţinute de bănuit în coraport cu veniturile declarate de el şi soţia sa (1.075.871 lei pentru anii 2011-2015) s-a stabilit că investiţiile şi achiziţiile efectuate depăşesc semnificativ veniturile familiei. Potrivit probelor acumulate de către ofiţerii de urmărire penală, acest fapt denotă existenţa unor surse de venit despre care sunt date că ar fi fost obţinute ilegal.

În acest caz a fost deschisă o cauză penală pentru îmbogăţire ilicită, infracţiune care se pedepseşte cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Amintim că şeful Direcţiei generale dezvoltare regională al MDRC este învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu într-un alt dosar instrumentat de CNA şi procurori, iar în martie curent CNA a efectuat mai multe percheziţii la Direcţia pe care o conducea funcţionarul, dar şi la sediile unor Agenții de dezvoltare regională. Acesta este învinuit că ar fi influenţat mai mulţi subalterni, membri ai grupurilor de lucru pentru organizarea achiziţiilor publice, ca să ia decizii favorabile în privinţa unor operatori economici. Faptele se confirmă prin anularea unui şir de licitaţii, pe motive neîntemeiate, şi desemnarea unor ofertanţi, apropiaţi bănuitului, drept câştigători.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.