Tizul lui Pavel Filip din Polonia va lupta cu corupția din R. Moldova

Pawel Wojtunik_Pavel Filip

Pawel Wojtunik și Pavel Filip. Foto: gov.md

Eradicarea corupţiei în R. Moldova şi experienţa internaţională în acest sector au fost subiectele despre care au discutat joi premeirul Pavel Filip și Pawel Wojtunik, Înalt Consilier UE în domeniul anticorupției.

Premierul Filip a trecut în revistă acţiunile întreprinse de Guvern în lupta cu corupţia şi formarea unui sistem public integru şi performant. Pavel Filip s-a referit şi la nivelul de implementare a Strategiei de reformare a sectorului justiţiei şi a Strategiei naţionale anticorupţie, precum şi la obiectivele de activitate a Cabinetului de miniştri pe această direcţie.

„Astăzi avem toate componentele necesare pentru a avea succes în lupta cu corupţia, există determinare din partea Guvernului, avem voinţă parlamentară şi cel mai important, avem o viziune de reformare a acestui sector. Mizăm pe experienţa şi suportul dumneavoastră în crearea mecanismelor care ne vor permite să diminuăm acest fenomen în R. Moldova şi să elaborăm un cadru legal modern de prevenire şi combatere a actelor de corupţie”, a menţionat premierul.

La rândul său, Pawel Wojtunik a subliniat că lupta pentru combaterea corupţiei este o problemă comună pentru societatea internaţională, însă nu toate țările recunosc acest fapt şi nu se angajează în realizarea măsurilor anticorupţie.

„Corupţia nu este o chestiune politică şi trebuie tratată în rând cu alte infracţiuni. Este mai simplu şi ieftin să prevenim, decât să luptăm cu actele de corupţie săvârșite deja. Sunt gata să vă ofer experienţa şi suportul meu în realizarea eforturilor Guvernului”, a mai spus Înaltul Consilier UE.

Oficialii au mai discutat despre experienţa internaţională în reformarea sistemelor cu probleme de corupţie, mecanismele de implementare a strategiilor anticorupţie, precum şi măsurile prioritare cărora trebuie să le fie acordată o atenţie imediată.

Pawel Wojtunik a fost, în perioada 2009-2015, şef al Biroului Central Anticorupție din Polonia, reuşind să înregistreze performanţe deosebite în activitatea sa, fapt dovedit şi de progresele înregistrate de Polonia în ratingurile internaţionale de profil.  Anterior, consilierul Wojtunik a ocupat diverse funcţii de conducere în instituţii cu atribuţii de combatere şi prevenire a crimelor organizate şi terorismului. Acesta are studii în domeniul dreptului, făcute în Polonia şi SUA.

Înalţii Consilieri UE au scopul de a acorda suport autorităţilor din R. Moldova în realizarea agendei de reforme prioritare şi implementarea Acordului de Asociere RM-UE.  În prezent, premierul Pavel Filip are patru consilieri în domenii precum reforma administrației publice, sectorul financiar-bancar, comunicare şi transparență, anticorupţie. În curând, urmează să mai fie selectat un consilier în domeniul justiţiei.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

4 răspunsuri

 1. Lupta cu corupția este primordială pentru guvernul Filip, am observat de la venirea lui Jîzdan cum lucrează deacum CNA, iar un sprijin în plus în lupta cu corupția este binevenit.

  Apreciază

 2. Le urez succes, Republica Moldova chiar are nevoie sa scape de acest viciu. Coruptia neucide si sistemul medical si justitia si tot ce se poate de distrus. Trebuie de pus punctla asta. Ma bucur sa vad ca deja exista vointa politica in acest sens.

  Apreciază

 3. Și care totuși se poate de luptat cu corupția! La aresstările care au loc în ultima perioadă parcăam impresia că a venit DNA!

  Apreciază

 4. CNA si asa sa activat in ultima perioada. Daca o sa mai fie un imbolt a oficialului polonez, cred ca se poate si mai bine.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.