Turcia, un nou capitol în negocierile de aderare la UE

Mevlut Cavusoglu

Mevlut Cavusoglu. Foto: John Thys / afp.com

Turcia a confirmat joi deschiderea la 30 iunie a unui nou capitol în negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE), ocazie cu care și-a exprimat dorința ca blocul comunitar „să își respecte promisiunile” privind eliminarea vizelor pentru cetățenii turci, relatează AFP.

Ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat presei că se va deplasa la Bruxelles pentru a marca această ocazie, însoțit de colegii săi de la Afaceri Europene, Omer Celik, și Justiție, Bekir Bozdag, pentru a se întâlni cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

„Ne vom deplasa la Bruxelles pentru deschiderea acestui capitol și pentru a discuta de asemenea despre impasul privind dosarul eliminării vizelor pentru cetățenii turci care vor să călătorească în spațiul Schengen”, a spus Cavusoglu.

Chestiunea aderării Turciei la UE a fost una dintre principalele sperietori folosite de susținătorii ieșirii Marii Britanii din UE în campania pentru referendumul care a avut loc joi.

Capitolul 33 vizează chestiunile bugetare și financiare.

Negocierile privind aderarea Turciei la UE, deschise în 2005, trenează de ani de zile. Însă ele au fost relansate în urma acordului semnat în martie între Ankara și Bruxelles în încercarea de a bloca afluxul de imigranți spre continentul european.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat totuși că va denunța acest acord dacă nu obține eliminarea vizelor pentru sejururi de scurtă durată în cazul cetățenilor turci care vor să călătorească în UE, măsură prevăzută sub anumite condiții.

Miercuri seară, invocând lentoarea procesului european în general, Erdogan a amenințat chiar cu posibilitatea ca țara sa să organizeze un referendum privind oportunitatea de a continua sau nu procesul de aderare UE.

„Vrem să continuăm discuțiile privind scutirea de vize, însă UE trebuie să își respecte promisiunile”, a spus la rândul său ministrul turc de Externe.

El a adăugat că „în condițiile actuale”, Turcia, care se confruntă cu o amplificare violentă a conflictului kurd, nu-și poate permite să își revizuiască legislația antiteroristă, considerată prea extinsă, așa cum cere Uniunea Europeană.

AgerpresCategorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.