Planul franco-german pentru viitoarea UE: un SUPER-STAT

Merkel_Hollande

Angela Merkel și François Hollande. Foto: ap.org

Planul franco-german pentru viitoarea Uniunea Europeană prevede decizii politice comune, întărirea securităţii şi transformarea într-o alianţă de state care să-şi poată asigura apărarea.

Ar urma să fie înfiinţată o forţă multinaţională pentru apărarea frontierelor şi să fie puse în practică măsuri unice în domeniul imigraţiei. Un super-stat european – aceasta pare să fie viitorul propus de Franţa şi de Germania în documentul care a fost prezentat sâmbătă la reuniunea statelor fondatoare. În document se mai vorbeşte şi despre seturi de măsuri diferite pentru statele care vor mai multă integrare şi pentru cele care vor mai puţină. Ceea ce readuce în discuţie Europa cu mai multe viteze.

Germania şi Franţa răspund Brexit-ului cu un plan pentru o Europă mai unită şi mai puternică. O Europă cu decizii comune în domeniul securităţii, o Europă cu măsuri unice pentru fenomenul migranţiei. Planul franco-german prevede şi o forţă multinaţională care să păzească frontierele terestre şi maritime ale blocului comunitar. Sunt câteva dintre propunerile făcute de miniştrii de Externe din Germania şi Franţa, care îşi doresc chiar şi un Fond Monetar European.

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier şi omologul francez, Jean-Marc Ayrault au pus punct acest document şi îl vor prezenta, la Praga, statelor din Grupul Vişegrad: Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia. Documentul, intitulat „O Europă puternică într-o lume nesigură”, a fost postat pe site-ul Ministerului german de Externe. Este un plan care recunoaşte că există ambiţii diferite de integrare în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că aplicare acestui plan ar putea avea ca efect o Europă cu mai multe viteze.

„Franţa şi Germania au o viziune comună a Europei ca o uniune de securitate, bazată pe solidaritate şi asistenţă reciprocă între statele membre, susţinând o politică comună de securitate şi apărare”.

În primul rând, Uniunea Europeană ar trebui să devină o uniune de securitate, bazată pe solidaritate şi pe ajutor reciproc între statele membre, care trebuie să susţină o politică comună se apărare şi securitate, astfel încât UE să contribuie la pacea şi stabilitatea lumii. Iar pentru a răspunde provocărilor cu care ne confruntăm în prezent, Germania şi Franţa propun o Agendă Europeană de Securitate, care să includă toate aspectele care ţin de siguranţă şi apărare. Acest lucru presupune informaţii şi analize împărtăţite între statele membre, astfel încât să fie stabilite corect priorităţile unei strategii comune. Astfel, Uniunea Europeană va avea propria expertiză în domeniu, propriiile instrumente de acţiune şi un lanţ de comandă civil-militar permanent. Deci, va putea plănui şi conduce operaţiuni civile şi militare.

UE-Superstat

„Pe termen lung, ar fi rezonabilă extinderea prerogativelor Procurorului European, pentru a include lupta împotriva terorismului şi a crimei organizate. Acest lucru ar presupune armonizarea codurilor penale între statele membre”.

Planul franco-german vorbeşte şi despre extinderea prerogativelor Procurorului European, care – pe lângă litigiile financiare – să se ocupe şi de terorism şi crimă organizată.

„Nu vor exista răspunsuri naţionale la provocarea migraţiei, care este cu adevărat o provocare europeană a secolului al XXI-lea”.

Migraţia este o altă problemă abordată de cei doi miniştri de Externe. Ei propun eliminarea soluţiilor naţionale pentru a face faţă acestei provocări a secolului al XXI-lea. De aseamenea, securizarea graniţelor externe ale UE nu ar mai trebui să fie doar o preocupare internă a statelor vizate, ci o responsabilitate comună.

„Suntem hotărâţi ca la nivelul UE să stabilim prima forţă multinaţională care să ne păzească frontierele terestre şi maritime”. 

UE ar trebui să pun bazele primei forţe muntinaţionale care să păzească frontierele terestre şi maritime ale blocului comunitar. Baza o reprezintă FRONTEX, care în viitor va avea personal permanent, dar şi echipamentul tehnic necesar pentru a-şi duce la îndeplinire sarcinile.

Polonia: Nu este o soluţie bună

Înaintea reuniunii în care statelor Grupului Vişegrad le va fi prezentat şi, probabil, argumentat, planul franco-german, ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, a declarat că acesta nu este o soluţie bună.

„Aceasta nu este o soluţie bună, desigur, deoarece de la momentul la care Uniunea Europeană a fost inventată… s-au schimbat multe. Sentimentele în ţările europene sunt diferite. Sunt idei vechi şi nu nu luăm în considerare ce s-a întâmplat la referendumul din Marea Britanie”, a declarat oficialul polonez pentru postul public de televiziune.

Digi24Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.