Premierul ungar: Dacă UE nu rezolvă problema migrației, riscă să piardă și alte state după Marea Britanie

Victor Orban

Viktor Orban. Foto: dw.com

Premierul ungar Viktor Orban a declarat miercuri că se va lupta pentru ca UE să adopte o politică mai dură privind migrația, fără de care, în opinia sa, ar apărea riscul ca și alte state să părăsească blocul comunitar.

Orban a acuzat criza migrației pentru votul britanicilor de ieșire din UE, o decizie istorică ce a aruncat politica din blocul comunitar în criză și a dezlănțuit o dezbatere aprinsă între statele membre despre pașii de făcut în continuare.

Critic al Bruxellesului, Orban a declarat într-o conferință de presă că marea majoritatea a ungurilor sprijină apartenența la UE și că niciun partid politic nu promovează ieșirea din blocul comunitar, nici măcar formațiunea naționalistă radicală Jobbik.

Totuși, el a spus că migrația este o chestiune hotărâtoare care cel mai probabil va redefini natura și gradul cooperării europene, adăugând că nu va renunța la eforturile de a obține o politică mai dură în acest domeniu.

„Fără clarificarea obiectivelor, nu putem vorbi despre mai multă sau mai puțină Europă”, a mai spus el la televiziunea publică.

„Dacă discursul privind mai multă sau mai puțină Europa nu este unitar, atunci acest lucru va duce la neîncredere”, a adăugat Orban.

„Dacă vorbim despre folosirea resurselor UE pentru a opri imigranții și a extinde controlul asupra acestui proces, atunci Ungaria sprijină ideea de mai multă Europă. Însă dacă vrem să ne folosim de această mai multă Europă pentru a-i aduce la noi și apoi să îi redistribuim, atunci susținem ideea de mai puțină Europă și vrem să ținem această chestiune sub control național”, a mai afirmat premierul ungar.

El a subliniat că problema migrației este atât de importantă încât UE nu își poate permite să își impună voința asupra statelor membre fără riscul ca și alte țări să urmeze exemplul Marii Britanii, care a votat pentru ieșirea din blocul comunitar.

Agerpres, ReutersCategorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.