R. Moldova, condamnată la CEDO pentru proces inechitabil și condiții inumane de detenție

CEDO

Clădirea CEDO din Strasbourg. Foto: Vincent Kessler / reuters.com

R. Moldova a fost condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) în alte două cazuri pentru proces inechitabil şi condiţii inumane de detenţie.

Potrivit avocatului Vitalie Zama, citat de Infotag, la CEDO s-a adresat Anatolie Lazu pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil. Acesta a fost acuzat de încălcarea regulamentului circulaţiei rutiere, fapt ce a cauzat leziuni corporale grave unei persoane.

După un proces care a durat doi ani, Anatolie Lazu a fost amendat cu 3 mii de lei şi obligat să achite victimei o compensaţie în valoare de 2,5 mii de lei. Ulterior, el s-a adresat la CEDO, făcând trimitere la articolul 6 al Convenţiei pentru drepturile omului – „Dreptul la un proces echitabil”. Lazu a spus că procedurile naţionale nu au fost echitabile, deoarece Curtea de Apel nu a audiat martorii acuzării.

CEDO a acordat reclamantului 2 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral și 300 de euro pentru titluri de costuri și cheltuieli.

În alt caz, CEDO a oferit câştig de cauză lui Andrei Baştovoi. Fostul vicepreşedinte al companiei „Ascom” s-a plâns de condiţii inumane de detenţie. Potrivit reclamantului, el a fost deţinut într-o celulă de 6 metri pătrați, împreună cu alte cinci persoane diagnosticate cu tuberculoză, SIDA sau alte boli infecţioase.

Din cauza suprapopulării, deţinuţii erau nevoiţi să împartă paturile de dormit. El nu a fost asigurat cu lenjerie de pat sau pernă. Nu exista chiuvetă sau apă curgătoare în celulă. Hrana era de proastă calitate şi inacceptabilă pentru consum. Veceul nu era separat de restul celulei şi producea miros neplăcut. Nu exista iluminaţie şi ventilarea era de proastă calitate.

În rezultatul deţinerii în condiţii inumane, el s-a îmbolnăvit de micoză, gastrită şi infecţie respiratorie. El nu a fost asigurat cu asistenţă medicală şi a fost interzisă primirea medicamentelor pe bază de plante de la soţia acestuia.

Instanţa a constatat că angajații penitenciarului au încălcat articolul 3 din Convenţie în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie, notând că suprapopularea celulei a fost confirmată și de informaţia prezentată de Guvern privind mărimea şi ocuparea celulelor şi Centrul pentru Drepturile Omului. CEDO i-a acordat 5,7 mii euro cu titlu de prejudiciu moral și 650 euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Andrei Baştovoi şi fiul său, Valentin, continuă să se afle în izolatorul de anchetă nr. 13. Ei au fost condamnaţi pentru că ar fi delapidat fonduri de la „Ascom Group” şi că ar fi comandat omorul preşedintelui companiei, Anatol Stati. Apărarea consideră că dosarul este fabricat.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.