Stela Pahomi

Stela Pahomi. Foto: ok.ru

75 de acționari ai Moldova-Agroindbank (MAIB) au fost deposedați ilegal de active de un grup de patru persoane, condus de Stela Pahomi, unul dintre principalii pioni ai controversatului afacerist moldovean Veaceslav Platon, scrie Ion Preașca într-o investigație RISE Moldova.

Potrivit investigației, schema de operare a fost simplă: grupul a preluat controlul unei companii care administra baza de date a acţionarilor, pe care a folosit-o apoi pentru a afla identitatea acţionarilor de la care puteau fi preluate acțiuni prin falsificarea de documente.

Procuratura Anticorupţie a finalizat la 5 iulie urmărirea penală şi a trimis în instanță dosarul privind deposedarea de acțiuni, prin înşelăciune şi abuz de încredere, a 75 de acţionari ai Moldova-Agroindbank (MAIB), cea mai mare bancă din Moldova.

În caz sunt investigate și fapte de spălare de bani.

Potrivit investigației RISE Moldova, pe banca acuzaţilor vor sta Stela Pahomi, fost membru al Consiliului de administraţie al MAIB și fratele acesteia, Alexandru Grumeza, Vladimir Torodii, administratorul bazei de date al companiei Registru-Corect SA, dar şi Octavian Popânin – fost angajat al Inspectoratului de Poliţie al sectorului Râşcani din capitală.

Principalul figurant al dosarului – Stela Pahomi – a preluat controlul asupra registratorului independent Registru-Corect SA, încă din toamna anului 2010, tranzacția fiind ascunsă de ochii autorităților, se arată în investigație. În perioada 30 septembrie-28 decembrie 2010, Pahomi a achiziționat, în trei etape, întreg pachetul de acţiuni (100%) al Registru-Corect, de la Angela Ciornâi.

Pentru a șterge urmele infracţiunii a fost organizată o altă schemă, prin intermediul căreia au fost ascunse documentele care au stat la baza tranzacţiilor ilegale cu acţiunile MAIB, iar pentru executarea unei părţi a planului a fost implicat un angajat al Poliţiei care ar fi efectuat ridicarea fictivă a actelor dubioase de la sediul Registratorului, după care întregul pachet de documente a fost dat dispărut.

Investigația integrală, pe site-ul RISE Moldova.

Reclame