Femeia-pion a lui Veaceslav Platon, protagonista unei investigații RISE Moldova despre jefuirea acționarilor celei mai mari bănci din Moldova

Stela Pahomi
Stela Pahomi. Foto: ok.ru

75 de acționari ai Moldova-Agroindbank (MAIB) au fost deposedați ilegal de active de un grup de patru persoane, condus de Stela Pahomi, unul dintre principalii pioni ai controversatului afacerist moldovean Veaceslav Platon, scrie Ion Preașca într-o investigație RISE Moldova.

Potrivit investigației, schema de operare a fost simplă: grupul a preluat controlul unei companii care administra baza de date a acţionarilor, pe care a folosit-o apoi pentru a afla identitatea acţionarilor de la care puteau fi preluate acțiuni prin falsificarea de documente.

Reclame

Procuratura Anticorupţie a finalizat la 5 iulie urmărirea penală şi a trimis în instanță dosarul privind deposedarea de acțiuni, prin înşelăciune şi abuz de încredere, a 75 de acţionari ai Moldova-Agroindbank (MAIB), cea mai mare bancă din Moldova.

În caz sunt investigate și fapte de spălare de bani.

Potrivit investigației RISE Moldova, pe banca acuzaţilor vor sta Stela Pahomi, fost membru al Consiliului de administraţie al MAIB și fratele acesteia, Alexandru Grumeza, Vladimir Torodii, administratorul bazei de date al companiei Registru-Corect SA, dar şi Octavian Popânin – fost angajat al Inspectoratului de Poliţie al sectorului Râşcani din capitală.

Principalul figurant al dosarului – Stela Pahomi – a preluat controlul asupra registratorului independent Registru-Corect SA, încă din toamna anului 2010, tranzacția fiind ascunsă de ochii autorităților, se arată în investigație. În perioada 30 septembrie-28 decembrie 2010, Pahomi a achiziționat, în trei etape, întreg pachetul de acţiuni (100%) al Registru-Corect, de la Angela Ciornâi.

Pentru a șterge urmele infracţiunii a fost organizată o altă schemă, prin intermediul căreia au fost ascunse documentele care au stat la baza tranzacţiilor ilegale cu acţiunile MAIB, iar pentru executarea unei părţi a planului a fost implicat un angajat al Poliţiei care ar fi efectuat ridicarea fictivă a actelor dubioase de la sediul Registratorului, după care întregul pachet de documente a fost dat dispărut.

Investigația integrală, pe site-ul RISE Moldova.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , ,

3 răspunsuri

  1. Iaca așa, Platonaș continuă să-și facă avere pe loc gol. Și are și persoane care îi fac jocul, el numa strînge roadă. Apropo acesta a participat și la furtul miliadului, CNA cînd îl arestează???

    Apreciază

  2. Sper ca in curind o sa-l vedem si pe Platon linga Filat, apoi sa urmeze Victor si Viorel Topa. Ajunge cit s-au plimbat ca fraierii pe la libertate plini de bani.

    Apreciază

  3. Platon este cunoscut ca raiderul nr 1 în CSI și plus la asta a mai furat și din miliard fiind un apropiat a lui Vlad Filat! Și cine credeți că i-a ținut apărarea ? Filat ? Peste tot Filat! Merita omul acesta numai 9 ani ?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.