Nantoi: După vizita lui Rogozin, se creează impresia de „cochetare a Chişinăului cu Moscova”

Dmitri Rogozin

Dmitri Rogozin. Foto: rfi.ro

Vizita de două zile a vicepremierului Federației Ruse, Dmitri Rogozin, arată că autorităţile din R. Moldova sunt gata pentru dialogul cu Kremlinul.

Vicepreşedintele PPEM, politologul Oazu Nantoi, a spus pentru Infotag că, după analizarea a tot ceea ce a spus Rogozin la Chişinău şi la Tiraspol, se creează impresia de „cochetare a Chişinăului cu Moscova”.

„Rogozin a anunţat despre o oarecare foaie de parcurs care ar pregăti schimbări serioase în domeniul economic. Deocamdată acestea sunt doar vorbe. În schimb, Rogozin din nou a scuipat pe statalitatea Moldovei, făcând declaraţii univoce în Sovietul Suprem al autoproclamatei RMN”, consideră el.

În opinia politicianului, nu există motive pentru a crede că după vizita lui Rogozin se va schimba ceva în reglementarea transnistreană.

„Rusia predică principiul «Dezbină şi conduce!». Şi acest lucru este vizibil din faptul că au fost făcute înlesniri pentru exportul în Fderația Rusă a producţiei din Găgăuzia şi Transnistria, însă nu şi pentru restul Moldovei. Este simptomatic şi faptul că şedinţa comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică RM-FR a fost fixată pentru luna noiembrie. Nu mă voi mira dacă acest lucru a fost făcut pentru a ochi alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. Aluzia: «Voi faceţi alegeri, iar apoi vom vorbi…». Chişinăul oficial posibil chiar să fi promis ceva Moscovei. Spre regret, noua vizită a vicepremierului rus a confirmat axioma că problema transnistreană demult a devenit o afacere avantajoasă pentru toţi”, a spus Oazu Nantoi.

Fostul şef al Comisiei Unificate de Control din partea Moldovei, Ion Leahu, a menţionat că pauza lungă în vizitele lui Rogozin (de peste doi ani – n.r.) este legată de faptul că „el nu avea ce face aici”.

„El este un conducător de nivel înalt al unui stat mare. Astfel de conducători nu vin pentru fleacuri, ţinând cont că R. Moldova nu era prea binevoitoare în relaţii. Acum multe s-au schimbat”, consideră Leahu, care a amintit că s-a lucrat mult şi intens cu Chişinăul.

În opinia expertului, Rogozin a comunicat militarilor ruşi că de azi ei pot merge liber prin R. Moldova.

„Principalul este că Rogozin probabil a primit confirmarea personală că Moldova va micşora numărul militarilor proeuropeni şi va mări numărul celor proruşi. Pentru Moscova, care este prinsă în sancţiuni, acest lucru este foarte important. A apărut un nou aliat. Pentru aceasta Rusia este gata să permită intrarea pe pieţele sale regionale vinul, legumele şi fructele moldoveneşti. Însă consider că în Bavaria va fi întărit vectorul de soluţionare a conflictului transnistrean exclusiv în formatul 5+2, iar aceasta înseamnă că e doar o tergiversare, lucru convenabil pentru Rusia”, a remarcat Leahu.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.