DOC. Firma fraților Gofman evalua gajurile la BEM pe când Filat era premier

Gofman

Mihail Gofman. Colaj: deschide.md

După ce, acum două zile, portalul Deschide.md a scris că fratele lui Mihail Gofman a fost șef pe creditare și administrarea gajului la BEM, apoi consilier al președintelui, astăzi surse bancare le-a expediat jurnaliștilor de la site-ul menționat un document care confirmă că firma acestuia a fost contractată pentru a evalua gajurile băncii.

Potrivit sursei citate, documentul datează din 2012, când președinte al consiliului de administrație era Victor Bodiu, președinte al BEM – Grigore Gacichevici, iar premier – Vlad Filat.

Potrivit procesului-verbal al uneia dintre ședințele Consiliului de Administrație, conducerea instituției a aprobat „lista companiilor de evaluare cu credibilitate sporită cu care banca înregistrează o experiență pozitivă de conlucrare”. Printre cele șase companii, dintre care două de stat, se regăsește și „Gofma Consulting SRL” – despre care angajații BEM ne-au spus că firma i-ar avea în spate pe frații Gofman.

Dumitru Taraburca

Dumitru Taraburcă

Oficial, însă, „Gofma Consulting” îl are fondator pe Dumitru Taraburcă (în foto), iar la ea lucrează nu mai mult decât 8 angajați. Compania apare în registrele de stat ca fiind fondată în anul 2000.

Cât despre „credibilitatea sporită” a evaluatorilor contractați de BEM vorbea însuși Mihail Gofman în timpul dezvăluirilor sale de la TV7: „Devalizarea sistemului bancar se făcea prin acordarea creditelor neperformante. Gajul era nesemnificativ. După ce au fost devalizate băncile de bază, BEM, prin care urma să fie scos un miliard de dolari, toate băncile plasau bani în BEM”.

Imobil_Gofman_gajDespre creditele neperformante de la BEM luate sub paravanul unor gajuri supraevaluate de companiile contractate de bancă, au vorbit între timp și experți, oameni politici, organele de anchetă, precum și investigațiile jurnalistice. De exemplu, ZDG scria că o firmă înre­gis­trată în apar­ta­men­tul şefu­lui Dire­cţiei Juri­dice a Băn­cii de Eco­no­mii a pri­mit, în decem­brie 2011, un cre­dit de 1,5 mili­oane de euro de la această bancă, echi­va­len­tul la acea oră a apro­xi­ma­tiv 24 de mili­oane de lei. În gaj, firma a pus un teren şi nişte clă­diri nefun­cţio­nale din or. Lip­cani, pe care expe­rţii le-au eva­luat la 26 de mili­oane de lei, deşi în rea­li­tate aces­tea valo­rau mult mai puţin.

Despre același lucru spunea și Igor Dodon atunci când a publicat pe blogul său mai multe documente despre furtul bancar din perioada 2010-2013. Potrivit lui, acordurile adiţionale la Contractele de Credit denotă manipulările Băncii cu gajul iniţial acceptat prin substituirea gajului lichid, cu gajului nelichid, prin evaluarea exagerară a bunurilor gajate, ceea ce a cauzat pierderi semnificative băncii.

Nu am reușit deocamdată să luăm legătura cu reprezentanții firmei „Gofma Consulting SRL” și nici cu frații Gofman, dar vom reveni cu detalii după ce reușim să stabilim un contact cu ei.

Publicăm documentul la care facem trimitere mai sus:

Gofman Consulting SRL
Svetlana Maftei, Deschide.mdCategorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , ,

6 răspunsuri

 1. Iata si motivul fidelitati lui Gofman fata de Filat. Oare nu toate instituiile erau capturate de Filat ?!

  Apreciază

 2. Coencidenta oameni bun si nimc mai mult 😀 😀 😀 . Acum cred ca le este clar tuturor ca Platforma DA este un refugiu pentru toti criminalii implicati in furtul miliardului, dar dupa emisiunele propagandistice a Nataliei unii credeau ca mai sunt eroi alt de Nastase. 😀

  Apreciază

 3. opa… pai inseamna ca datorita lor au fost posibile creditele de sute de milioane cu gaj de 2 bani… de altfel, de unde sa aiba Gofman averi de peste 4 milioane de lei… sunt sigur ca si fratele acestuia nu are mai putin…

  Apreciază

 4. Interesanta imagine se obtine, Gofman primeste ordin sa-l distruga pe Plahotniuc, dar se pare ca s-a primit invers. Chiar ma bucur ca adevarul iese la iveala si dispar intrusii.

  Apreciază

 5. Toti niste hoti, dar is tare bravo sa suceasca mintile oamenilor pe la televizor. Si astia din platforma care strigau in gura mare de adevar si demnitate cind in realitate sunt niste lepadaturi!

  Apreciază

Trackback-uri

 1. Gofmanii, în rând cu Țopii. Vezi cum a agresat jurnaliștii directorul Gofma-Consulting – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.