Ministrul Muncii bate alarma: în 2030, unei persoane apte de muncă i-ar putea reveni trei pensionari

Stela Grigoras

Stela Grigoraș. Foto: mmpsf.gov.md

Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş, consideră că în R. Moldova există riscuri înalte de înrăutăţire a situaţiei demografice. Despre aceasta Stela Grigoraş a declarat în Parlament, prezentând un raport în legătură cu moţiunea de acordare a votului de neîncredere ministrului.

Documentul a fost înaintat acum două săptămâni de PSRM şi a fost examinat în şedinţa de joi a Parlamentului.

„Înrăutăţirea situaţiei demografice este legată de îmbătrânirea populaţiei, migraţia părţii active a cetăţenilor, scăderea natalităţii. După unele calcule, în anul 2030 am putea ajunge în situația când unei persoane apte de muncă îi vor reveni trei pensionari. Trebuie însă să fie invers”, a menţionat ministrul.

Potrivit oficialei, se elaborează programe pentru a îmbunătăţi situaţia, însă „sunt necesare măsuri mai eficiente”.

„Trebuie să gestionăm fluxurile de migraţiune, să creăm condiţii pentru revenirea cetăţenilor moldoveni în patrie şi pentru integrarea acestora în societate. De asemenea, este nevoie de a revizui politica de pensie, de a căuta mijloace pentru majorarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, a spus Grigoraş.

Ea a subliniat că, „în situaţia actuală, singura posibilitate de majorare a pensiilor sunt indexările”.

De asemenea, ministrul a vorbit şi despre măsurile de creare a locurilor de muncă şi creşterea veniturilor pentru cetăţeni, inclusiv în sfera bugetară. Potrivit ei, în anul curent rata şomajului s-a redus de la 19% la 13,9%.

Deputaţii din opoziţie au criticat dur acţiunile ministrului. Preşedintele comisiei parlamentare de profil, deputata comunistă Oxana Domenti, a spus că „ministrul a luat poziţia de observator şi nu întreprinde nimic pentru a oferi cetăţenilor garanţii sociale”.

Deputaţii coaliţiei de guvernare au susţinut-o pe Stela Grigoraş, declarând că „ministerul desfăşoară reforme pentru rezultate viitoare”.

Într-un final, Parlamentul R. Moldova a respins votul de neîncredere ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş. Pentru proiectul moţiunii în acest sens au votat 24 din 73 de deputaţi prezenţi în sală.

InfotagCategorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.