Aviaţia civilă va fi modernizată. R. Moldova și alte opt țări vor beneficia de cinci milioane de euro

Piloti_Aviatie_Avion_aviatie civila

Foto: ziuaconstanta.ro

R. Moldova şi alte opt ţări din parteneriatul Estic şi Asia Centrală vor beneficia de cinci milioane de euro pentru transpunerea normelor europene în domeniul aviaţiei civile.

Un proiect, în acest sens, a fost lansat astăzi, la Chișinău, de Comisia Europeană (CE). În afară de R. Moldova, beneficiari ai proiectului sunt: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina, Kazahstan, Kârgâstan, Tadjikistan și Uzbekistan.

„Colaborarea are drept scop sporirea siguranţei zborurilor prin implementarea tuturor normelor UE. Ne aşteaptă o muncă comună, care urmăreşte şi dezvoltarea economică a ţărilor beneficiare. Suntem convinşi că veţi obţine rezultate frumoase ce vor aduce numeroase beneficii în primul rând cetăţenilor”, a susţinut reprezentantul CE, Vassilis Maragos, citat de Moldpres.

Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a declarat că reformarea transportului aerian reprezintă o direcţie strategică pentru Guvernul R. Moldova.

„Prin dezvoltarea acestui sector ne propunem creşterea capacităţii transportului de pasageri şi mărfuri, dezvoltarea economiei naţionale, securizarea zborurilor, precum şi îmbunătăţirea serviciilor prestate călătorilor. De aceea, vă asigur că această misiune o vom realiza cu cea mai mare responsabilitate”, a afirmat Filip.

La rândul său, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a menționat că ministerul pe care îl conduce „va reuşi să consolideze capacităţile instituţionale în vederea transpunerii normelor europene, iar proiectul lansat astăzi va fi un adevărat catalizator al procesului. Finalitatea acestui document va fi neapărat resimţită de cetăţenii ţării noastre prin oferirea serviciilor de calitate mai înaltă, prestate la preţuri mai mici”.

Directorul Autorităţii Aeronautice Civile a R. Moldova, Radu Bezniuc, a afirmat că suportul financiar oferit nu va fi repartizat direct în contul statului, ci „acesta va fi distribuit pentru proiecte legate de instruire, traininguri, schimb de experienţă, în vederea transpunerii normelor UE în domeniul aviaţiei civile. Banii vor fi alocaţi în funcţie de gradul de avansare pe care îl are domeniul aviatic în fiecare stat. În cazul nostru, R. Moldova are o poziţie avantajoasă, adică există şanse să devenim lideri în acest proiect”, a specificat Bezniuc.

Proiectul va fi implementat pe parcursul a patru ani.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.