AFP: NATO și Rusia, angajate într-un dialog al surzilor după summit-ul de la Varșovia

NATO și Rusia au încercat să-și reia dialogul miercuri pentru prima oară după summit-ul de la Varșovia care a aprobat desfășurarea a 4.000 de soldați în Est ca răspuns la criza în Ucraina, dar discuțiile au virat într-un dialog al surzilor, comentează AFP.

NATO_Russia

Foto: russia-insider.com

„Nu a existat convergență de vederi astăzi”, a recunoscut secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după aproape trei ore de discuții între ambasadorii celor 28 de țări ale Alianței și omologul lor rus Aleksandr Grușko.

„Am avut o discuție deschisă, onestă și atmosfera era bună, dar nu eram de acord”, a constatat Stoltenberg, salutând în pofida divergențelor „o ocazie importantă pentru a ne clarifica pozițiile”.

Conflictul în Ucraina, care a înveninat relațiile între NATO și Rusia ca niciodată după sfârșitul Războiului rece, rămâne principalul măr al discordiei. „Acțiunile Rusiei în Ucraina au subminat securitatea în zona euro-atlantică”, a afirmat Stoltenberg, condamnând din nou anexarea în 2014 a Crimeii de către Rusia.

În timpul summit-ului lor în weekend-ul trecut la Varșovia, conducătorii Alianței au ratificat o nouă creștere a puterii militară în Est, cu aprobarea dată desfășurării a patru batalioane multinaționale în cele trei țări baltice și în Polonia începând din 2017.

Încadrate de SUA, Canada, Germania și Regatul Unit, aceste batalioane ar urma să aibă între 600 și 1.000 de oameni fiecare.

Desfășurarea lor în apropiere de frontiera rusă a suscitat mânia lui Vladimir Putin, care a acuzat la sfârșitul lunii iunie NATO că vrea să-i antreneze țara într-o cursă a înarmărilor „frenetică” și să rupă „echilibrul militar” în vigoare în Europa după destrămarea URSS, la sfârșitul anului 1991.

Aceste măsuri „excesive și contraproductive ne readuc într-o atmosferă a Războiului rece”, a denunțat ambasadorul Rusiei miercuri în fața presei. „Modelul de confruntare care ne este impus de NATO nu ne interesează”, a adăugat el.

Unele țări ale Alianței, începând cu Franța și Germania, insistă de mai multe luni ca NATO — fără a renunța la fermitatea sa — să încerce să reia dialogul, în special pentru a evita o escaladare în caz de incidente.

Orice cooperare practică cu Moscova rămâne întreruptă, dar este pentru a doua oară de la sfârșitul lui aprilie când ambasadorii țărilor NATO și omologul lor se reîntâlnesc în cadrul Consiliului NATO-Rusia, un format de dialog în acești ultimi doi ani.

Rusia a venit miercuri cu „propuneri” asupra unui contencios sursă de tensiuni: survolările Mării Baltice de către avioanele militare rusești cu transponderele închise, ceea ce ar complica foarte mult urmărirea lor și ar crește riscurile coliziunilor.

„Noi am spus clar că suntem pregătiți să zburăm cu transponderele noastre deschise pe anumite trasee”, a explicat Grușko, acuzând aparatele NATO că fac același tip de zboruri „în orb”.

„Propunem organizarea unor consultări cu acest subiect între autorități militare”, a spus el. Astfel de consultări ar fi un semn de detensionare, orice comunicare directă între superiorii ierarhici ai Alianței și cei ruși fiind întreruptă din mai 2014.

Dar această inițiativă nu a avut decât o primire călduță la Bruxelles. ‘Salutăm această propunere, dar am cerut mai multe detalii’, a răspuns Stoltenberg, amintind că acesta nu este decât unul din aspectele problemelor de securitate existente în zona Mării Baltice.

„Noi am văzut activități periculoase, avioane rusești zburând razant deasupra unor nave americane”, a observat șeful NATO, amintind de incidente cu un distrugător american în aprilie.

Criza în Ucraina — în care țările occidentale acuză Rusia că îi susține militar pe separatiștii proruși — a creat țărilor care au făcut parte din blocul sovietic înainte de a se ralia la NATO temeri pentru propria lor integritate teritorială.

Ea a determinat cele 28 de țări ale Alianței la o întărire militară fără precedent de la sfârșitul Războiului rece.

Astfel, NATO a trimis avioane de vânătoare suplimentare pentru a ajuta țările baltice să-și protejeze spațiul aerian și și-a intensificat considerabil manevrele militare.

Incidente, precum cel în care Turcia, membră a NATO, a doborât în noiembrie 2017 un avion rusesc care îi pătrunsese în spațiul aerian teritorial venind dinspre Siria, au contribuit de asemenea la escaladarea tensiunilor.

Agerpres

Reclame


Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.