OPINIE. Scopurile vizitei „șovinului” Rogozin în R. Moldova

Dmitri Rogozin

Dmitri Rogozin. Foto: epa.eu

Acest sinistru personaj şovin rus, declarat în 2004 persona non grata în Letonia, care ne-a scuipat de atâtea ori şi ne mai scuipă în suflet, la noi e întâmpinat cu toate onorurile de oficialităţi, scrie scrie prof. univ., dr. hab. Valeriu Dulgheru în „Literatura și Arta”.

Totuşi de această dată, aterizând la Chişinău, chiar la aeroport D. Rogozin a fost primit cu huiduieli şi cu un bilet dus spre Moscova de către tinerii unionişti de la asociaţia ODIP (Onoare, Demnitate şi Patrie).

Care ar fi scopul adevărat al acestei vizite? Dincolo de scopul oficial (de fapt s-a autoinvitat!), care s-a redus la un discurs tinut la Chişinău privind „reluarea relaţiilor economice între Rusia şi Republica Moldova, elaborarea unei foi de parcurs (parcă nu am şti că Rusia nu are nevoie de parteneri comerciali, ci de vasali)” şi un absolut altul ţinut la Tiraspol, scopul de bază este salvarea Transnistriei, dar odată cu aceasta şi transnistrizarea întregii republici. Oricum ai da, această vizită are şi o pronunţată tentă electorală, este una în sprijinul lui I. Dodon la prezidenţiale. A se vedea prezentarea pe larg de către televiziunile lui Dodon a „salvatorului” Rogozin.

Un alt scop este „salvarea Transnistriei din colapsul economic cu mâinile noastre, dar să rămână enclava Rusiei”. (…) Chişinăul a reprezentat doar o escală spre Tiraspol, unde a venit „să-i îmbărbăteze pe transnistreni” pe fundalul crizei economice profunde în care se află. Rusia nu mai are posibilităţile anterioare de a susţine regimul de la Tiraspol din cauza crizei economice profunde, legată de scăderea preţului la petrol, şi a blocadei Transnistriei din partea Ucrainei (dacă blocada ar fi fost instituită de ucraineni în anii ’90, această enclavă rusească n-ar fi existat nici câţiva ani, spre binele Republicii Moldova, dar şi al Ucrainei, pentru care acum este ca un ghimpe în coastă).

Dar mai există un motiv al vizitei lui Rogozin: sosirea misiunii FMI la Chişinău (ce coincidenţă a acestor două vizite!) pentru lansarea negocierilor privind semnarea unui nou Acord de finanţare a Republicii Moldova cu FMI. Această mirifică „foaie de parcurs privind reluarea comerţului cu Rusia” este un fel de bombonică din partea Rusiei pentru guvernanţii noştri, dar care nu e altceva decât pielea ursului din pădure.

Ca o blasfemie adusă sutelor de mii de deportaţi, vizita lui Rogozin în Republica Moldova a mai coincis cu un trist eveniment: comemorarea victimelor deportărilor staliniste, fapt practic nerecunoscut de Rusia, care s-a declarat succesoarea URSS. Când va înainta Republica Moldova Rusiei o notă privind compensaţia daunelor materiale şi morale aduse sutelor de mii de deportaţi basarabeni (aşa cum a procedat Germania)?!

De asemenea, iarăşi întâmplător, două zile mai târziu (8-9 iulie) la Varşovia, în Polonia, se desfăşoară cel de-al 27-lea summit NATO, la care a participat şi Republica Moldova cu statut de invitat şi la care au fost abordate şi probleme de securitate regională şi apărare colectivă, în contextul insecurităţii de după ocuparea Crimeei de către Rusia şi invadarea Donbasului. Cum să nu ne amintim de declaraţia care îi aparţine acestui şovin imperialist: „Tancurile nu au nevoie de vize”. E în stilul ruşilor de a mătăhăi cu rachetele lor.

Dar, probabil, unul din scopurile de bază ale lui Rogozin a fost să „convingă” Chişinăul să nu se opună „revendicărilor Tiraspolului” la viitoarele negocieri în formatul „5+2”. De menţionat că în zilele de 2-3 iunie 2016, la Berlin, după o întrerupere de doi ani, au fost reluate negocierile în formatul ”5+2”, pentru „reglementarea diferendului transnistrean”. În acest sens a fost semnat şi un Protocol între Chişinău şi Tiraspol, care vizează o „agendă comună de acţiuni privind interesele populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului”. La mijlocul acestei luni, Chişinăul şi Tiraspolul trebuie să prezinte, într-o conferinţă în Bavaria, rezultatele la cererile făcute de părţi. „Chişinăul aproape că nu se gândeşte la Transnistria şi acţionează practic ca şi cum acest teritoriu nu i-ar mai aparţine. Bazându-ne pe această realitate, vom trage propriile concluzii”, a declarat în 2015 ultranaţionalistul rus Dmitri Rogozin. Vizita recentă a lui Rogozin vine să demonstreze că Kremlinul se gândeşte mai mult la Transnistria.

Deci e clar: Rogozin a venit la Chişinău nu pentru a redeschide pieţele Rusiei pentru produsele moldoveneşti, ci pentru a o sili să facă noi cedări intereselor ruseşti la Tiraspol.

Articolul integral al lui Valeriu Dulgheru, în „Literatura și Arta”, pag. 3Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.