O tragedie îi paşte pe mii de moldoveni, în orice moment

Mii de familii din întreaga ţară care locuiesc în blocuri avariate trăiesc pe un butoi de pulbere, o tragedie păscându-i în orice moment. Ei riscă să rămână pe drumuri sau şi mai grav – să-şi piardă viaţa în cazul unui seism puternic, scrie trm.md.

Cutremur_Vrancea

Foto: cotidianul.ro

Specialiştii avertizează că majoritatea clădirilor vechi nu vor rezista în caz de intemperie, iar pierderile vor fi extrem de dureroase.

Boris Şpac a lucrat toată viaţa în calitate de arhitect. A proiectat zeci de case în capitală şi în întreaga ţară, iar acum doarme cu frica în sân în propria casă. Ghinionul a făcut ca anume în blocul vechi de 50 de ani unde locuieşte pereţii să se fisureze. Semnele pe pereţi au apărut după cutremurul din 1986, iar după 30 de ani crăpătura s-a adâncit și reprezintă un risc pentru locatari. Capacul la toate l-a pus mansarda construită recent pe acelaşi bloc. Oamenii spun că sub greutatea acesteia casa s-a lăsat şi mai mult.

Un alt caz – același tablou dezolant. Un alt bloc locativ cu cinci etaje a crăpat în două la propriu. Fisura este atât de mare încât încape mâna. După ce o altă companie de construcţii a ridicat mansarda, blocul a cedat.

Clădiri cu grad mare de uzură sunt în fiecare localitate din ţară. Cea mai mare concentraţie se atestă în sudul ţării, iar marea lor majoritate sunt locuite de către oameni.

Potrivit datelor oficiale, în R. Moldova sunt peste o mie de case avariate. În realitate, numărul acestora este cu mult mai mare. Cele mai expuse riscului de prăbuşire sunt clădirile construite până în anul 1940. Potrivit autorităţilor, suma necesară pentru efectuarea expertizei blocurilor locative se ridică la jumătate de milion de euro. Aceşti bani ar trebui achitaţi din bugetul administraţiilor publice locale.

Specialiştii în domeniul seismologiei spun că periodicitatea unui cutremur analogic celui din 1986 este o dată la 30 de ani, ceea ce înseamnă că o eventuală zdruncinare puternică a scoarţei terestre în R. Moldova poate avea loc oricând.

După cutremurul din 1986 care a avut magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, au fost distruse complet circa două mii de clădiri. În capitală, în urma prăbuşirii a patru blocuri s-au înregistrat aproximativ o sută de victime.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.