Apel către Guvern: „Nu distrugeți ce a mai rămas bun în sistemul de sănătate”

Nadejda Brînzan, eminent al ocrotirii sănătății, publică în „Literatura și Arta” o scrisoare deschisă adresată premierului Pavel Filip și membrilor Guvernului R. Moldova.

Guvernul RM

Foto: ziuanews.ro

Autoarea scrisorii scrie despre recenta Hotărâre de Guvern prin care a fost aprobat „Regulamentul privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală”, titlu despre care Nadejda Brînzan afirmă că este atractiv.

Iată conținutul scrisorii deschise semnată de Nadejda Brînzan:

Este binevenită majorarea salariilor personalului medical. Numărul medicilor este în descreștere. În 2015 în sistem activau 10.397 medici. Este necesar de menționat că din ei în jur de 30% sunt pensionari. Posibil că cineva va merge în localitățile rurale, dar nu e vorba de un optimism exagerat. Un doctor, pentru a deveni specialist, face studii serioase 8-9 ani de zile. Prin urmare, nu vor risca prea mulţi să meargă în localitățile rurale, unde nu au nici casă, nici masă, nici condiții bune de lucru. În asemenea condiții persistă și riscul de degradare profesională. Dar oricum este un pas înainte.

Partea a doua a acestui regulament ţine de salarizarea în funcţie de competențele profesionale ale angajaților, determinată de către comisii locale formate de conducerea instituțiilor. O asemenea metodă poate fi acceptată în SUA, unde sunt instituții medicale de 5.000 -10.000 de paturi, care au sute de specialişti în toate domeniile medicinii și ar putea forma comisii din profesionişti pe fiecare specialitate. În condițiile Republicii Moldova, în fiecare raion activează specialiști din 15-20 de domenii. În fiecare domeniu sunt puțini specialiști, câte unul sau doi. Pentru a determina competența, este nevoie de o comisie din profesioniști pe fiecare domeniu, care pur și simplu nu există. Cum poate determina competențele profesionale la chirurgi o comisie cu un director ftiziatru, psihiatru s.a.? Scopul ascuns al acestei decizii este de a pune doctorii în dependență de administrația instituției medicale. Nu distrugeți ce a mai rămas bun în sistemul de sănătate. Administrația spitalului împreună cu comitetul sindical au dreptul ca la anumite evenimente, de ziua lucrătorului medical, de aniversări, alte sărbători să acorde premii specialiştilor în funcţie de sumele disponibile.

Unicul lucru bun ce s-a mai păstrat în sistemul de sănătate este pregătirea profesională și atestarea medicilor din toate domeniile de activitate:

 1. Pentru toate specialitățile din medicină există comisii republicane separate de atestare, formate din profesori, şefi de catedre din domeniu.
 2. Fiecare doctor cel puţin o dată la cinci ani face cursuri de perfecționare în domeniul său.
 3. Fiecare specialist o dată la trei-cinci ani depune actele la comisia de atestare din domeniul său cu analiza rezultatelor pe perioada de cinci ani.
 4. Susține un examen teoretic și practic.
 5. Comisia formată din cei mai buni profesionişti din domeniu în R.Moldova decide conferirea categoriei profesionale, care poate fi de gradul 2, 1 și superioară. Salarizarea depinde de categoria acordată.

Acest fapt este un stimul de a crește profesional. Ceea ce propune Regulamentul este semnul unei degradări profesionale, care poate fi fatală.

Nu distrugeţi ultimul lucru bun ce a mai rămas în sistemul de sănătate.

Doamna Ministru nu poate ști despre acest sistem, căci Domnia Sa nu are nicio specialitate în domeniul medical. Nu este clar de ce au tăcut domnul profesor Hotineanu și domnul Brega, membru al Guvernului.

Sistemul de sănătate este bolnav. Rețelele de farmacii care ofereau scutiri cu 5% acum au retras această ofertă.

Zilnic suntem martori cum cetățeni ai Republicii Moldova, grav bolnavi, cu polița de asigurare medicală în buzunar, se adresează către oamenii de bună-credință să fie ajutați material pentru tratament peste hotare. Ei sunt abandonați de stat, fiind lăsați să se descurce singuri sau să moară liniștit acasă.

Guvernul, Ministerul Sănătății ar face bine pentru cetățeni să fie preocupați de pregătirea cadrelor naționale în diferite domenii în clinicile din țările cu medicină avansată. Cu certitudine pot spune că cadre cu un potențial profesional și intelectual înalt avem. Ele pur și simplu trebuie identificate și valorificate la justa lor valoare.

Nadejda BrînzanCategorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , , ,

3 răspunsuri

 1. Eu o inteleg pe aceasta doamna, dar ea trebuie sa aiba rabdare, taote aceste schimbari se fac pe o perioada mai indelungata deoarece este nevoie de schimbare intregului sistem de aceea e nevoie de aceste legi care sunt puse votarii in Parlament.

  Apreciază

 2. Modificările nu vor întîrzia să apară,doar ca pentru aceasta e nevoie de timp,și de niște restructurări în sistem,care ulterior vor duce spre schimbările mult dorite.

  Apreciază

 3. Iata daca multi ar gindi ca aceasta doamna si ar apela la guvern cu asa soluti , a, accede la succes mai consistent. Stimez adresarea acesti doamne, si sper la un raspund din partea lui Filip.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.