Guvernul a dat undă verde. „Va fi cel mai mare proiect realizat în R. Moldova”

Guvernul va selecta prin concurs compania care va efectua, prin concesiune, lucrările de prospectare și evaluare a zăcămintelor de gaze naturale și petrol în sudul R. Moldova, potrivit unei hotărâri de Guvern, care a aprobat miercuri condițiile de organizare și desfășurare a concursului, precum și a condițiilor de concesionare.

Petrol_prospectare

Foto: economica.net

La concurs vor fi admise companiile cu o experiență internațională de minimum 20 de ani în executarea lucrărilor de prospectare şi evaluare a zăcămintelor de petrol şi gaze, notează Moldpres. De asemenea, concurenții trebuie să dispună de capacitate managerială specializată, tehnologii, echipament și tehnici avansate. O altă cerință este ca firma ce va depune dosarul la concurs „să fi efectuat investiţii de cel puţin 50 milioane dolari SUA în proiecte de explorare şi producere a petrolului şi gazului în orice ţară a lumii”.

Scopul concesiunii constă în eficientizarea şi diversificarea resurselor energetice ale R. Moldova și asigurarea securității energetice a acesteia. Dreptul de desfăşurare a lucrărilor de prospectare şi evaluare a zăcămintelor de gaze naturale şi petrol va fi dat în concesiune pe un termen de cinci ani, cu ulterioara lor exploatare pe un termen de 40 de ani, cu posibilitatea extinderii acestui termen cu 5 ani, la solicitarea concesionarului, dar care nu va depăşi cumulativ perioada de concesiune de 50 ani.

„Va fi cel mai mare proiect realizat în R. Moldova în cei 25 de ani de independență”, a declarat Valeriu Munteanu, ministru al Mediului.

În prezent, R. Moldova nu dispune de posibilități financiare suficiente pentru efectuarea lucrărilor de prospecțiune / explorări geologice ale hidrocarburilor, de aceea, după efectuarea unui studiu de fezabilitate, s-a decis inițierea parteneriatului public / privat pentru concesionarea lucrărilor respective.

Lucrările de cercetare geologică pentru gaze și țiței pe teritoriul R. Moldova au început în anii 1947-1953. Lucrările au durat, cu pauze scurte, până în anul 1972, când a fost adoptată hotărârea de a înceta prospecțiunile. În 1995, Guvernul a semnat un acord de concesiune cu Redeco LTD din SUA, care urma să exploreze şi să extragă petrol şi gaze din sudul ţării timp de 20 de ani. În 2007, Executivul i-a retras companiei dreptul exclusiv pentru exploatarea zăcămintelor, deoarece aceasta nu şi-a onorat angajamentele.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

3 răspunsuri

  1. In Moldova sunt zacaminte si Petrol? Super. Daca avem macar careva rezerve, atunci nu va mai fi nevoie sa depindem de Rusia. Oare alte guverne nu puteau sa inainteze astfel de proiecte?

    Apreciază

  2. Dar oare sunt zacaminte de gaze naturale la noi in tara? Si de ce nu au fost exploatate pina acum sau nu s-au alocat bani?

    Apreciază

  3. Exiztă în sudul Moldovei gaz natural și petrol numai că în cantități limitate , dacă nu m-a înșel , Ciobalaccia Cantemir sa găsit gaz natural ,iar la Văleni Cahul petrol , rușii nu au mers înainte cu extragerea zăcămintelor anume din această cauză , ca nu este cantitatea necesară pentru a se răscumpăra banii investiți în utilajele pentru extragere .

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.