43 de companii moldovenești pot exporta fructe în Rusia

Serviciul federal privind controlul veterinar şi fitosanitar al Federaţiei Ruse a anunţat astăzi pe pagina sa oficială de internet că 43 de companii din R. Moldova pot efectua exportul de fructe și pomușoare pe piaţa rusă.

Fructe_Mere

Foto: argumentul.info

Rosselhoznadzor precizează că a luat această decizie ca urmare a unei vizite de monitorizare a experților ruși la Chișinău și garanțiilor oferite de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Livrările de mere, pere și gutui, precum și caise, vișine și cireșe, nectarine, au fost reluate din 22 iulie, „în calitate de experiment”.

Inspecția rusă publică lista celor 43 de întreprinderi care au dreptul să realizeze exporturile  de  fructe și pomușoare în Federația Rusă.

Este prima veste bună primită de pomicultorii moldoveni, după ce la 14 martie acest an Serviciul federal rus de supraveghere fitosanitară Rosselhoznadzor a suspendat temporar importul de legume şi fructe, cu certificate fitosanitare moldoveneşti, pe piața rusă prin Belarus. Federația Rusă avea suspiciuni că prin Belarus se fac reexporturi de mere și pere din Uniunea Europeană sub marca R. Moldova.

Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară a interzis importul fructelor din R. Moldova pe 21 iunie 2014. Autoritatea rusă a motivat decizia prin faptul că producătorii moldoveni ar fi încălcat cerinţele fitosanitare. La mijlocul anului 2015 exporturile au fost reluate cu titlu de experiment, iar numărul companiilor autorizate să facă livrări pe piața rusă a crescut treptat.

Anterior, aproximativ 93 la sută din exporturile de mere, estimate la 43,7 milioane dolari SUA și 80 la sută din exporturile de prune, estimate la 21,1 milioane dolari SUA, erau direcționate spre Federația Rusă.

Moldpres

Reclame


Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.