Păcatele afaceristului Veaceslav Platon au revenit în atenția publicului

Supranumit „raiderul nr.1 din CSI”, numele afaceristului Veaceslav Platon a revenit în atenția presei după ce procurorii au emis astăzi un mandat de arestare a acestuia în cazul fraudei bancare de la Banca de Economii, anunțându-l în căutare internațională.

Veaceslav Platon

Veaceslav Platon. Foto: logos.press.md

În presa moldovenească au apărut mai multe detalii despre legăturile lui Platon cu „jaful secolului”. Portalul Moldnova.eu scrie că, în martie 2016, Platon spunea într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că este posibil să fie deschis un dosar penal pe numele său, iar despre furtul miliardului din băncile de la Chișinău, așa-zisul raider nr.1 din CSI afirma că autoritățile nu depun eforturi suficiente pentru identificarea autorilor fraudei.

„Nu pot să găsească miliardul pentru că nimeni nu-l caută. În lumea noastră, a tehnologiilor, totul poate fi găsit foarte ușor, foarte repede. Cred că, în cazul unei cercetări bune, maximum, o săptămână-două, și gata”, afirma Platon.

Potrivit lui Platon, fostul premier Vlad Filat a fost implicat în jefuirea băncilor, însă nu la nivelul la care este acuzat.

După anunțul că a fost emis un mandat de reținere pe numele său și că este acuzat de implicare în jaful miliardului, Platon a declarat pentru portalul Unimedia că adevăratul beneficiar al devalizării bancare este Vlad Plahotniuc. Platon a precizat că învinuirile ce i se aduc se bazează pe mărturiile lui Ilan Shor (aflat în arest) și că va pune la dispoziția anchetatorilor documente care să ducă la stabilirea adevărului. În opinia lui Platon, dosarul lui de acum este unul politic, notează Moldnova.eu.

Potrivit sursei citate, procurorii moldoveni au dorit să-l rețină pe Veaceslav Platon în februarie 2009, însă n-au reușit pentru că acesta era candidat la funcția de deputat din partea Alianței Moldova Noastră. Atunci, Platon era învinuit de tentativă de însuşire în proporţii deosebit de mari a bunurilor. În 2010 a părăsit AMN, iar în 2012 a declarat în public că și-a cumpărat locul în lista electorală a AMN pentru a ajunge deputat și, astfel, să profite de imunitate parlamentară. Acesta spunea că a investit în partid mai multe milioane.

Sursa citată mai scrie că numele lui Veaceslav Platon, deținător de cetățenie rusă, a figura și în cazul atacului raider de la mai multe bănci din R. Moldova, inclusiv MAIB. Premierul de atunci, Vlad Filat, a spus că au existat tentative de însușire frauduloase de acțiuni și la BEM, Victoriabank și Universalbank. Totodată, potrivit Rise Moldova, numele afaceristului Platon apare și în scandalul cu „spălătoria rusească” – cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est în care ar fi fost implicați un văr de-al lui Vladimir Putin, ofițeri FSB, firme rusești, companii off-shore, bănci din Rusia, Letonia și R. Moldova, judecători moldoveni, agenți proxy și figuri importante ale lumii interlope.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.