Premierul Turciei: „Armata se va subordona direct preşedintelui”

Armata turcă se va subordona, în viitor, direct preşedintelui Recep Erdogan, fără să mai aibă vreo legătură cu Ministerul Apărării, a informat Binali Yildirim, premierul Turciei, scrie Gândul.

Binali Yildirim

Binali Yildirim. Foto: lojiport.com

Yildirim a mai estimat că trecerea de la actualul sistem parlamentar de guvernare la unul de tip prezidenţial, în care şeful statului să poată avea toată puterea executivă, este doar o chestiune de timp, modificare solicitată, de altfel ,în mai multe rânduri de Erdogan în urma loviturii de stat de săptămâna trecută.

„Statul Major al Armatei nu va mai fi dependent de Ministerul Apărării. Atunci când va fi implementat sistemul de tip prezidenţial, Armata va fi subordonată preşedinţiei”, a declarat şeful guvernului de la Ankara, într-un interviu acordat pentru televiziunea ATV-A Haber şi citat de agenţia EFE.

Premierul nu a precizat data de la care vor fi aplicate aceste modificări, dar s-a arătat foarte sigur de faptul că Turcia va trece de la actualul sistem parlamentar, în care preşedintele are un rol mai mult formal, la o formă de conducere în care liderul statului să poată beneficia de toate puterea executivă, fapt pe care şi Erdogan l-a cerut insistent, în nenumărate rânduri, în urma loviturii de stat.

Lucrul care stă în calea acestei schimbări care, după cum arată unii oficiali din guvern, „este deja un fapt” ar fi o reformă constituţională care s-ar putea produce doar cu întrunirea unei majorităţi în Parlament, concret, cu acordul a două treimi dintre aleşii poporului turc.

Ofensiva lui Erdogan: stare de urgenţă, suspendarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi 50.000 de funcţionari publici arestaţi sau suspendaţi

După lovitura de stat eşuată de săptămâna trecută, preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a început epurări masive în toate sferele sociale, mai ales în armată şi învăţământ, invocând legături cu organizaţia clericului Fethullah Gulen. Astfel, peste 15.000 de profesori din sistemul educaţional de stat din Turcia au fost suspendaţi din funcţie, în timp ce altor 21.000 de profesori din sistemul privat li s-au suspendat licenţele de profesie, iar mai mult de 1.500 de decani din toate universităţile din ţară au fost somaţi să demisioneze.

Tot la începutul săptămânii trecute, autoritatea audiovizuală turcă a suspendat licenţele de emise pentru 24 de posturi de televiziune şi radio, pentru aceeaşi acuzaţie. Câteva sute de angajaţi ai Guvernului au fost demişi, la fel ca şi aproximativ 100 de membri ai serviciilor secrete. marţi, au mai fost demişi câteva sute de angajaţi ai Guvernului şi 100 de angajaţi ai serviciilor secrete.

În total, mai mult de 50.000 de civili aflaţi în funcţii publice, inclusiv 3.000 de judecători şi procurori, care sunt bănuiţi că l-ar susţine pe clericul Fehtullah Gulen – acuzat că s-ar afla în spatele complotului – au fost arestaţi sau suspendaţi din funcţii săptămâna trecută.

Ulterior, Erdogan, a dispus instituirea stării de urgenţă în Turcia, la nivel naţional, timp de cel puţin trei luni, în cadrul măsurilor luate după tentativa de lovitură de stat.

„Obiectivul instaurării stării de urgenţă este de a lua în mod rapid şi eficient măsurile necesare pentru a elimina ameninţările la adresa democraţiei în ţara noastră, la adresa statului de drept, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor turci”, explica miercuri liderul turc, arătând că această măsură nu vine să afecteze în niciun fel drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

La nici 12 ore de la decretarea stării de urgenţă, însă, vicepremierul Turciei a anunţat că ţara sa va suspenda temporar aplicarea obligaţiilor ce-i revin prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, de la această derogare fiind exceptate articolele privind dreptul la viaţă, interdicţia torturii şi a sclaviei şi cel privind aplicarea legii pentru pedepse.

Articolul invocat (n.r. Articolul 15 din Convenţie) prevede că „în caz de război sau de alt pericol public ce ameninţă viaţa naţiunii, orice înaltă parte contractantă poate lua măsuri care derogă de la obligaţiile prevăzute de prezenta convenţie, în masura strictă în care situaţia o cere şi cu condiţia ca aceste măsuri sa nu fie în contradictie cu alte obligaţii care decurg din dreptul internaţional”.

„Starea de urgenţă va oferi Guvernului oportunităţi de a contracara tentativa de lovitură de stat şi de a curăţa în totalitate aparatul instituţional de membrii mişcării lui Fehtullah Gulen. Vreau să garantez că drepturile şi libertăţile fundamentale şi viaţa de zi cu zi nu vor fi afectate de aceste măsuri. Cetăţenii noştri trebuie să fie liniştiţi în această privinţă”, spunea atunci Kurtulmuş.

În urma acestor măsuri, a venit şi primul decret semnat de administraţia Erdogan după lovitura de stat, document prin care peste 2.000 de instituţii care ar avea legături cu Fetullah Gulen au fost închise. Potrivit agenţiei de presă Anadolu, au fost închise 35 de instituţii de sănătate, 1.043 de instituţii de învăţământ private, cămine, organizaţii caritabile şi 19 sindicate, pe motiv că au legătură cu Fetullah Gulen, considerat de administraţia Erdogan o ameninţare teroristă.



Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.