Energia electrică în R. Moldova, cea mai ieftină din Europa

Energia electrică în R. Moldova rămâne a fi cea mai ieftină din Europa, însă din salariul mediu din țara noastră poate fi achitat cel mai mic volum de energie electrică, comparativ cu alte state din Europa, arată datele cercetării RIA Rating, potrivit Infotag.

Bec-energie electrica-scumpire

Foto: teamodo.com

În raport se vorbeşte că cea mai ieftină energie electrică pentru populaţie, în primul semestru, este în Ucraina. Tariful recalculat în ruble ruseşti este de 1,5 rub. ($0,02) pentru 1 kW/h, deşi într-un an tariful a fost majorat cu 55,7%. Dintr-un salariu mediu în Ucraina pot fi achitate 7.042 kW/h.

Moldova la preţul energiei electrice între 42 ţări este pe locul nouă – 6,8 rub., atunci când tariful mediu în Europa este de 11,1 rub. Însă, dintr-un salariu mediu cetăţeanul moldovean poate achita doar 1.916 kW/h – cel mai puţin în Europa.

Cel mai mare tarif la energia electrică este în Danemarca (22,6 rub.) şi Germania (21,9 rub.). Aceasta se datorează faptului că guvernele acestor ţări au renunţat parţial sau total la centralele atomoelectrice şi sprijină activ dezvoltarea sectorului energiei regenerabile. Una din modalităţile de sprijinire, care a fost aprobată de majoritatea cetăţenilor, este majorarea tarifului la energia electrică.

Cel mai mare volum de energie electrică dintr-un salariu mediu poate fi procurat în Norvegia şi Islanda – 25.663 şi, respectiv, 23.759 kW/h.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.