INVESTIGAȚIE. Deputatul Lucinschi și concubina sa și-au ridicat imperiul mediatic cu bani furați din BEM. Ce spune șeful Procuraturii Anticorupție

Mai multe documente și informații, ajunse în posesia jurnaliștilor de la portalul Today.md, demonstrează că instituțiile de presă ale deputatului liberal-democrat Chiril Lucinschi au fost finanțate cu bani grei extrași din Banca de Economii.

Natalia Morari_Chiril Lucinschi

Natalia și Chiril Lucinschi. Colaj: today.md

Potrivit unei investigații realizată de portalul Today.md, Ilan Shor este cel care, la ordinul fostului premier Vlad Filat, a extras din sistemul bancar peste 440 de mii de USD și i-a transferat pe conturile companiei lui Chiril Lucinschi. Ulterior, precizează sursa citată, mijloacele financiare au fost utilizate pentru finanțarea proiectelor media, fiind folosiți pentru achitarea serviciilor editoriale, inclusiv cele ale Nataliei Morari, concubina deputatului.

Astfel, potrivit investigațiilor, în perioada 28.11.2012 – 23.10.2014, grupul companiilor aparținând lui Ilan SHOR: TOMTON TRADE CORP, PRIMOTEKS IMPORT și HEZBURG LLP (cu conturile la ABVL BANK și AS PRIVATBANK) au transferat mijloace bănești în sumă totală de 440 100 USD companiei IPA International Project Agency (Olanda, conturi la Vervaltungs-UND Privat-BANK) a lui Chiril Lucinschi, deputatul PLDM, fiul ex-președintelui Petru Lucinschi. Banii au fost transferați având la bază contracte fictive de acordare a serviciilor de consultanță.

Banii din sistemul Bancar au ajuns la concubinul Nataliei Morari prin intermediul a 4 canale. În primul caz este vorba despre creditele neperformante acordate de BEM, UNIBANK, BS companiilor lui ȘOR – DUFREMOL, MOLDCLASSICA INTERNATIONAL SRL, CONTRADE SRL, STORAD GRUP și DASLER CON SRL. Prin acest canal banii ajungeau practic direct din bancile moldovenești pe contul firmei lui Chiril Lucinschi.

În cel de-al doilea caz este vorba despre o schemă mai complicată. De data aceasta banii ajungeau prin intermediul lui Șor la Lucinschi din credite bancare din Federația Rusă (ALEF BANK și METROBANK) oferite persoanelor fizice și juridice din grupul SHOR (DANMIRA LLC, LIRAMEX COM și ROTARI ALEXANDRU). Defapt banii veniți la proprietarul TV7 și TNT Bravo, tot din sistemul Bancar Moldovenesc își au originea, or garant în cazul acestor credite a fost BANCA SOCIALĂ. Ceea ce înseamnă că dacă banii nu sunt rambursați de firmele lui Șor, Banii sunt extrași de ruși din Banca Socială. Shor nu făcea nimic altceva decât să ia bani de la ruși pentru Chiril, rambursându-i cu banii din BEM, BS și UNIBANK.

Al treilea canal de finanțare a fost firma offshore a lui Veaceslav Platon CHESTER NZ LIMITET, implicată în scandalul LAUNDROMAT – tranzitarea banilor rusești prin Moldindconbank. Din firma respectivă, banii ajungeau la Shor, iar ulterior la Chiril Lucinschi. Acest canal demonstrează legătura clară dintre devalizarea sistemului bancar moldovenesc, Veaceslav Platon și Vlad Filat, la comanda căruia Shor transfera banii pe conturile companiei lui Chiril Lucinschi.

Ultimul canal folosit pentru suplinirea conturilor IPA International Project Agency, prin intermediul firmelor lui SHOR sunt mijloacele financiare provenite din împrumutul de 50 de milioane de USD acordat de către compania REGIONALNAYA FINANSOVAYA COMPANIYA OAO (conturi la GAZPROMBANK OAO), către acționarul Băncii de Economii (credit prin care s-a produs majorarea de capital). Respectiv este vorba tot de banii BEM. Or împrumutul de 50 de milioane USD tot din BEM urma a fi întors.

Astfel, (vezi schema1 simplificată) reiese că Vlad Filat, prin intermediul lui Ilan Șor și cu implicarea lui Veaceslav Platon au finanțat mass-media lui Chiril Lucinschi din banii BEM, BS și UNIBANK. Chiar dacă schema este una destul de complicată, la analizarea minuțioasă a acesteia (vezi schema 2 detaliată), deducem că Lucinschi, a utilizat banii pentru finanțarea TV7, TNT BRAVO și proiectele adiacente, inclusiv ale concubinei Natalia Morari, care prin intermediul MEDIA SAPIENS presta servicii pentru ANALITIC MEDIA GROUP (SRL care deține TV7).

Totodată, dacă până la data de 12.06.2013 banii erau ridicați direct de către Chiril Lucinschi (vezi tabelul transferurilor), după această dată, banii transferați de Șor și Platon la comanda lui Filat, erau gestionați de un oarecare Radu Guțu, care deține funcția de administrator în mai multe afaceri ale lui Chiril Lucinschi  BRAVO TV SRL (TNT BRAVO), BRAVO STUDIO SRL și ANALITICMEDIA GRUP SRL (TV7). Acesta mai este angajat și al ALKASAR – compania de publicitate a familiei Lucinschi.

Totodată legătura dintre deputatul Chiril Lucinschi și Firma IPA International Project Agency este demonstrată de investigatia RISE. Potrivit Jurnaliștilor de la RISE, de IPA INTERNATIONAL PROJECT AGENCY pe Chiril Lucinschi îl leagă tranzacții de milioane de dolari. Mai mult ca atît jurnaliștii RISE demonstrează că anume Chiril Lucinschi este beneficiarul direct al IPA, chiar dacă a încercat să se ascundă după persoane interpuse.

Jurnaliștii de la Today.md au încercat să-l contacteze pe Chiril Lucinschi însă acesta nu a răspuns la telefon și nici la mesajele SMS.

Contactat de Today.md, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a confirmat faptul că aspectele descrise în materialul Today.md sunt investigate în cadrul dosarului extins privind FRAUDA BANCARĂ.

VIOREL MORARI: „În cadrul investigației extinse verificam tranzacții din BEM către compania menționată, tara de origine a companiei ne-a confirmat legătură deputatului Chiril Lucinschi cu aceasta companie, inclusiv detalii despre perioada când a fost proprietar al acestei companii și era și deputat, dar nu a menționat-o în declarația de avere. Suntem intr-un blocaj legislativ pe care incercam să-l depășim, pentru ca persoana în cauza are imunitate și nu putem înainta pe anumite aspecte. Putem să-l invitam la audieri, dar nu sa facem anumite proceduri care sunt necesare. Urmează sa decidem cum mergem mai departe, după ce avem opiniile juridice pentru depășirea acestei probleme. Oricum, noi documentam pana atunci tranzacțiile, am găsit traseul banilor și destinația lor finala, proveniența ilicita, facem și audieri. Mai multe detalii însă nu vă putem da la etapa asta”.

Sursa citată amintește că, anterior, procurorii au anunțat că se fac verificări legate de banii din BEM care ar fi fost fraudați și au ajuns direct sau indirect la mai multe instituții media din Republica Moldova, care îl deserveau mediatic pe Vlad Filat sau îi aparțineau prin intermediari. Potrivit surselor Today.md, care au solicitat anonimatul, acestea sunt Ziarul Național, care îi aparținea lui Vlad Filat, prin intermediul lui Ion Rusu, Vocea Basarabiei, care îi aparținea lui Filat prin intermediul administratorului „Caravita” Igor Cijov, dar și Unimedia, care îi aparține lui Filat printr-o persoana interpusă.

Today.md promite să revină cu detalii în cazul imperiului mediatic al lui Luchinschi, finanțat din bani furați din BEM.


LISTA TRANSFERURILOR

1


SCHEMA 1 (SIMPLIFICATĂ)

2


SCHEMA 2 (DETALIATĂ – CANALE DE TRANSFER)

3


EXTRAS CCA

4


EXTRAS CÎS

5Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

3 răspunsuri

Trackback-uri

  1. Strâns cu ușa, deputatul Lucinschi recunoaște că e prieten cu Shor, însă evită să spună dacă s-a înfruptat din banii furați de la BEM – Argumentul
  2. Deputații coaliției majoritare nu-l dau pe Lucinschi pe mâna procurorilor, cum a solicitat Dodon? – Argumentul
  3. Pe cine înjură Natalia Morari pe Facebook? Pe cetățenii furați, pe procurorii care l-au prins pe iubitul ei cu mâna în banii BEM, presa sau chiar pe Chiril Lucinschi? – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.