DOC. Bătut în cuie! Victor și Viorel Țopa SUNT urmăriți penal în Germania

Scrisoarea oficială emisă de către oficialii germani către autoritățile Republicii Moldova, care confirmă faptul că pe numele lui Victor și Viorel Țopa, finanțatorii platformei DA, au fost deschise dosare penale în Germania.

Victor si Viorel Topa

Victor și Viorel Țopa. Foto: moldova24.info

Pentru a exclude speculațiile care au parvenit după publicarea respectivei scrisori, făcută publică de Today.md, jurnaliștii de la portalul menționat au decis să se adreseze unui traducător autorizat, care să redea exacta cele menționate în documentul oficial.

Potrivit scrisorii, expediată de către oficialii germani către autoritățile Republicii Moldova, Procuratura Germaniei a preluat urmărirea penală, adică a inițiat procesul de anchetă penală preliminară în privința cetățenilor moldoveni Victor și Viorel Țopa.

De menționat că scrisoarea a fost expediată nu un an în urmă, așa cum susțin Victor și Viorel Țopa și Andrei Năstase, dar a fost expediată în luna in iulie 2016.

1Dosar penal_Victor si Viorel Topa

Este de menționat că, în cazul lui Viorel Țopa, oamenii legii din Germania verifică implicarea acestuia, între anul 2000-2001, în schema fraudării BEM prin acordarea creditelor neperformante. Pe atunci, Viorel Țopa ocupa funcția de șef al BEM.

Din schema de dalapidare a banilor din Banca de Economii, realizată anterior de către jurnaliști în baza deciziei definitive de condamnare emisă în 2012 de CSJ, devine clar că, ocupând o funcţie importantă în cadrul BEM, Viorel Ţopa, oferă un credit de 1000000 de dolari companiei AIR Moldova International, aflată în posesia lui Victor Țopa. În calitate de gaj, firma offshore, pe care o deţine, transferă pe conturile BEM suma de 400 de mii de Dolari (depuşi anterior pe conturile firmei de către complici). După ce AIR Moldova International obţine creditul de 1 milion de dolari începe a doua etapă a schemei de delapidare.

Ştiind din start că AIR Moldova nu va restitui creditul, Viorel Ţopa, aflându-se în funcţie la BEM, emite o dispoziţie prin care permite firmei offshore (care-i aparţine) să-şi retragă banii din bancă, chiar dacă acesta era de fapt un gaj.

În cazul lui Victor Țopa, oamenii legii din Germania verifică implicarea lui în acțiunile de șantaj, sechestrare de persoane și deposedare ilegală de acțiuni. Un martor important care depune depoziții în potriva lui Victor Țopa este Galina Proidisvet, cea care a fost sechestrată într-un hotel de la Moscova șantajată, iar ulterior deposedată de către Victor Țopa de acțiunile pe carea ea și familia ei le deținea în VictoriaBank. Pentru această crimă, Victor Țopa a fost găsit vinovat și condamnat definitiv la 12 ani de pușcărie în Republica Moldova.

Dacă oamenii legii germani vor stabili că infracțiunile au avut loc, cei doi urmează să fie extrădați în Republica Moldova, unde își vor ispăși pedepsele de 8 și 10 ani de închisoare.

Potrivit surselor noastre, condamnații Victor și Viorel Țopa cunosc despre existența acestor dosare penale și au demarat deja formalitățile pentru a pleca din Germania, încercând să evite riscul de a fi extrădați. O posibilă destinație pe care o evaluează este Londra, dar și SUA, unde a și fost deja angajat ONG-ul Frontier Solutions, pentru a încerca să le obțină azil politic. Este vorba despre același ONG care se ocupă de reprezentarea lui Platon și Gofman.

E de menționat că fugarii Victor și Viorel Țopa sunt cei care au creat și finanțează Platforma DA, pe care Andrei Năstase a fost însărcinat să o conducă.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

8 răspunsuri

 1. ,,să-o informeze pe Ambasada…”, ,,cetățeni moldovenești”…
  Unde ai studiat germana subsemnata Dubovic?

  Apreciază

 2. felicitări la pațani..
  Degrabă îi așteptăm acasă!!!

  Apreciază

 3. Pin aici a mers ostașul…..patanasii gata cu baldeoju, deam acum umbla si se ascund ca țîstarii. Demult era timpul ca sa fie luat in urmarire acesti doi debilani.

  Apreciază

 4. Ce scirba in asternut au sarmanii, si colac peste pupaza azi a mai aparut un filmulet cu vila ce o detin in Palma de Mallorca https://www.youtube.com/watch?v=e1hND2OaU34. Cita nefericire pe capul lor s-a prabusit. Totusi este dreptate in lumea asta.

  Apreciază

 5. Eu vreau sa vad cum acum cei de la Jurnal vor interpreta aceasta sitre… Ei deja azi sau praibit, dupa ce Viorel a declarat ca stie despre ceea ca sa deschis dosare pe numele lor Victor peste ceva timp a negat aceasta, ei contrazicandu-se unul pe altul.

  Apreciază

 6. Abia aștept să văd aceste iblete închise în pușcărie să stea acolo la răcoare! Eu știu că are cu mult mai multe ilegalități făcute dar ce folos că presa Filato-Țopăistă îl face ca pe un înger!

  Apreciază

 7. Hai cu doamne ajuta sai aducem pe lukratori lui Petru Lucinschi acasa!!!

  Apreciază

Trackback-uri

 1. Ancheta penală din Germania împotriva lui Victor și Viorel Țopa nu e o noutate pentru Procuratura de la Chișinău – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.