Amenzi usturătoare! Unitatea contravențională, majorată de la 20 de lei până la 50 de lei

Unitatea contravențională a fost majorată de la 20 de lei până la 50 de lei, potrivit unor modificări legislative adoptate vineri de Parlament, în lectură finală.

Evaziune fiscala_calculator

Foto: activenews.ro

Moldpres precizează că autorii amendamentelor au afirmat că unitatea convenţională în mărime de 20 de lei a fost stabilită încă în anul 2002 și a rămas neschimbată până în prezent, iar aplicarea acesteia este disproporţionată în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite.

„Actualele modificări prevăd majorarea unităţii convenţionale până la 1% din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care s-a săvârşit fapta. Astfel, în anul 2016 această unitate convenţională ar fi egală cu 50,5 lei”, se menționează în document.

Noile modificări mai prevăd ca mărimea amenzii pentru persoanele fizice se stabileşte în limitele de la 500 la 3000 unităţi convenţionale, iar pentru infracţiunile săvârşite din interes material – până la 20.000 unităţi convenţionale, luându-se ca bază mărimea unităţii convenţionale la momentul săvârşirii infracţiunii.

„În acelaşi timp, la eschivarea cu rea-voinţă a condamnatului de la achitarea amenzii stabilite ca pedeapsă principală sau complementară, instanţa de judecată poate să înlocuiască suma neachitată a amenzii cu închisoare în limitele termenelor pedepsei maximale, prevăzute de articolul respectiv al părţii speciale a prezentului cod. Suma amenzii se înlocuieşte cu închisoare, calculându-se o lună de închisoare pentru 100 de unităţi convenţionale”, se specifică în document.

Totodată, în cazul în care condamnatul nu este în stare să plătească amenda stabilită ca pedeapsă principală sau complementară, instanţa de judecată poate înlocui suma neachitată a amenzii cu muncă neremunerată în folosul comunităţii, calculându-se 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii pentru 100 de unităţi convenţionale de amendă.

Prezenta lege intră în vigoare în termen de trei luni de la data publicării. Cauzele contravenționale pornite până la intrarea în vigoare a prezentei legi vor continua să fie instrumentate conform competențelor stabilite de legea în vigoare la momentul pornirii lor.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.