Deputat francez: „Crimeea este rusească, să trecem la altceva!”

Deputatul francez de dreapta Thierry Mariani, în fruntea unei delegații parlamentare în Crimeea criticate de Kiev, i-a invitat duminică pe europeni să recunoască anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene, unde „oamenii au un aer fericit”, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Thierry Mariani

Thierry Mariani. Foto: forum-ukrainien.forumactif.org

„Crimeea a ales să redevină rusească, Crimeea este rusească, să trecem la altceva și să încercăm să regăsim relații normale între țările europene și Rusia”, a declarat Mariani în cursul unei conferințe de presă la Sevastopol.

„Am găsit o regiune în schimbare, drumurile sunt mai bune decât anul trecut”, a subliniat el. „Regret că nu mai există jurnaliști occidentali care să vină să vadă că pentru o țară despre care se spune că este ocupată, oamenii au un aer fericit”, a spus deputatul francez.

Deputatul partidului Republicanii se află în fruntea unei delegații de zece parlamentari francezi favorabili anexării Crimeii în martie 2014 în urma unui referendum considerat ilegal de Kiev și de Occident. El a sosit vineri în peninsulă, unde mai fusese în urmă cu un an.

Ministerul de Externe ucrainean „a condamnat ferm această vizită” care, potrivit lui, „încalcă legislația ucraineană și dreptul internațional”.

Ambasadorul Ucrainei în Franța, Oleg Șamșur, a denunțat pe Twitter „nerușinarea absolută a acestor parlamentari francezi care își exhibă fascinația pentru agresorii ruși”.

O parte a vizitei a fost consacrată situației tătarilor din Crimeea, o comunitate musulmană autohtonă din peninsulă ce reprezintă între 12% și 15% din populație și este supusă unei puternice presiuni din partea autorităților ruse din cauza opoziției lor față de anexare.

Peste 15 tătari au fost arestați de la sfârșitul anului 2015 și adunarea lor Medjilis a fost calificată la sfârșitul lunii aprilie drept „organizație extremistă” de către justiția rusă.

După ce s-a întâlnit cu autoritățile numite de Moscova, Mariani a estimat vineri că situația lor este „în progres net în raport cu anii trecuți și, în special, în raport cu perioada ucraineană”.

„Foarte sincer, este o problemă ridicată de propagandă, eu cred că este mai bine să fii tătar în Crimeea decât rus în Letonia”, a estimat el în fața presei.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.