Acțiune de salubrizare cum rar a văzut Chișinăul!

Pe 24 septembrie, în municipiul Chişinău va fi organizată o acţiune amplă de salubrizare. Aceasta face parte din proiectul „Hai, Moldova!”, iar organizatorii  îşi propun să evacueze gunoiul din spaţiul public prin efortul întregii comunităţi, dar şi să educe un spirit ecologic al cetăţenilor.

Hai Moldova

Foto: Elena Covalenco / ipn.md

Coordonatorul naţional „Hai Moldova!”, Nicolae Pascari, a declarat la o conferinţă de presă că acţiuni similare de salubrizare s-au desfăşurat în R. Moldova în anul 2011 şi 2012. Atunci s-a reuşit implicarea a circa 224 de mii de voluntari şi colectarea a 15 mii de tone de gunoi din peste 800 de localităţi. Pe 24 septembrie anul curent acţiunea se va desfăşura în capitală şi în suburbii, iar în primăvara anului viitor  se va extinde la nivel naţional.

Andrei Coşuleanu, director executiv „Let’s Do It, Romania!”, ONG de mediu de  peste Prut, a declarat că Ziua de Curăţenie „Hai, Moldova!” de pe 24 septembrie se va desfăşura concomitent cu o acţiune similară în România. România acordă suport logistic, materiale pentru organizarea acţiunii la Chişinău, coordonarea echipei. La fel, urmează a fi asigurată o platformă, dezvoltată în România, care are ca instrument principal o aplicaţie prin intermediul căreia vor fi identificate zonele care urmează a fi salubrizare. Voluntarii vor avea acces la aplicaţie de la mijlocul lunii august, indicând zonele care necesită a fi salubrizare. La fel, voluntarii se vor putea  înregistra şi vor putea selecta zona unde vor face curăţenie pe 24 septembrie.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a declarat că „Hai Moldova!” este o acţiune cu impact, care şi-a dovedit deja aplicabilitatea în trecut şi cu siguranţă dezideratele acestei iniţiative, care uneşte cetăţenii ambelor ţări, vor fi îndeplinite.

„Această acţiune nu are doar scopul de a strânge deşeurile din Republica Moldova, dezideratul este mult mai profund: să trecem la activităţi de educare ecologică, care sunt cele mai importante într-o societate. Trebuie să ne canalizăm eforturile astfel încât cetăţeanul să înţeleagă gravitatea problemei, iar „Hai Moldova!” este un pas important în acest sens”, a notat ministrul Munteanu.

Luna Curăţeniei va însemna traininguri şi ateliere de reutilizare creativă în şcoli şi universităţi, proiecţii de film documentar despre deşeuri în 27 de localităţi din municipiul Chişinău. De asemenea, în luna septembrie va fi organizată şi o campanie de colectare de haine în 8 puncte din municipiul Chişinău, în vederea refolosirii acestora. Campania se va încheia cu Ziua de Curăţenie de pe 24 septembrie.

„Hai Moldova!” este realizat cu sprijinul Ministerului Mediului, Primăriei Chişinău şi Kaufland şi implementat în R. Moldova de Asociaţia Mega.

IPNCategorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.