R. Moldova nu şi-a definit care este ideea ei naţională. Poporul nu are un gând comun care să-l definească ca naţiune. Într-un articol publicat de IPN, actorul de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Ghenadie Gâlcă, a menţionat că aceasta ar fi una dintre eşecurile pe care le-a admis R. Moldova în cei 25 de ani de Independenţă.

Foto: cotidianul.ro
Independenţa este cea mai mare realizare de până acum a R. Moldova. Cu apropierea de Uniunea Europeană şirul realizărilor se încheie, crede actorul. Faptul că poporul moldovenesc nu s-a determinat care este limba ţării, la fel, este o problemă.
„Avem un imn al republicii dedicat limbii noastre şi nu ne-am putut clarifica până la urmă care este limba noastră. Astea ar fi marele întrebări la care ar trebui să răspundem în primul rând”, spune actorul.
Potrivit lui Ghenadie Gâlca, unii oameni din R. Moldova au rămas dependenţi de nostalgia după fosta Uniune Sovietică. „Dacă nu o să investim în continuare în educaţie, riscăm pentru foarte mult timp să fim aşa”. În acest sens, actorul a adus un exemplu pozitiv, exemplul ţărilor baltice, care se descurcă mult mai bine pentru că şi-au asumat faptul că au fost în Uniunea Sovietică, dar au reuşit să meargă înainte şi atunci lucrul acesta este pozitiv. Gândesc în perspectivă, analizează în perspectivă şi de aceea reuşesc.
Ghenadie Gâlca îşi doreşte ca generaţiile următoare să trăiască într-o ţară în care să nu existe întrebări fără răspunsuri.
„Aş vedea R. Moldova ca un stat mic, dar consolidat. Dacă e să vorbim de un ideal de ţară, probabil s-ar apropia mai mult de modelul estonian – oameni care şi-au asumat condiţia, au înţeles care sunt realizările, problemele ţării lor şi au încercat să găsească soluţii. Mi-aş dori să ajungem şi noi la aşa un gen de maturitate”, afirmă actorul.
Categorii:Actualitate, Societate
Lasă un răspuns