Cuciurgan: Volumul de producere a energiei electrice a scăzut cu 4%

Una dintre cele mai mari întreprinderi transnistrene – CERS Moldovenească – a produs în primul semestru al anului curent 2,065 mlrd. kW/h de energie electrică. Aceasta este cu 4% mai puţin decât în perioada similară a anului 2015.

Energie electrica

Foto: radioiasi.ro

Astfel, s-a redus şi coeficientul de folosire a capacităţilor stabilite – de la 19,7% la 18,9%. Potrivit surselor Infotag din cadrul administraţiei Centralei de la Cuciurgan, acest lucru ţine de „scăderea cererii la energie electrică din partea consumatorilor”.

Producţia de energie termică, dimpotrivă, a crescut cu 2%, până la 80,5 mii gigacalorii din cauza scăderii cu 3°С a temperaturii aerului în luna ianuarie comparativ cu indicii de anul trecut.

Ca şi în anul 2015, baza combustibilului centralei a constituit gazul – 99,9%, în timp ce cota de folosire a păcurii a constituit 0,1%, iar a cărbunelui – 0%.

Principalul eveniment al primului semestru la Centrală este considerată „popularea cu peşte a limanului Cuciurgan.

„Pentru anul 2016 direcţia strategică în activitatea centralei electrice rămâne asigurarea consumatorilor de energie electrică şi termică şi modernizarea echipamentului de bază”, a spus directorul general al Centralei, Alexei Şirma.

CTE Cuciurgan este una dintre cele mai mari centrale electrice din Europa de Est, care activează din anul 1964. Întreprinderea dispune de 12 blocuri energetice cu o capacitate totală de 2520 MW, dintre care funcţionează doar trei-patru. În perioada sovietică centrala asigura cu energie electrică întreaga Moldovă şi sudul Ucrainei, precum şi efectua exporturi în Balcani. Proprietarul centralei este compania rusă „Inter RAO”. Din 2009, Centrala este principalul furnizor de energie electrică în R. Moldova, iar din 2015 este singura întreprindere furnizoare. Însă acum energie este eliberată prin intermediul firmei „Energoalians”. Potrivit noului contract, de la 1 aprilie şi până la sfârşitul lunii martie 2017 energie electrică pentru R. Moldova este furnizată la preţul de $48,995 pentru 1 kW/h faţă de $67,95 anterior.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.