Experți: Nivelul de transparență bancară a evoluat în R. Moldova

Nivelul de transparență a acționarilor băncilor din R. Moldova a evoluat după lansarea, în luna februarie, a primului clasament, potrivit ratingului transparenței și calității acționarilor băncilor comerciale făcut public joi, 4 august, de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Crestere economica

Foto: cugetliber.ro

Conform clasamentului, notează Moldpres, la situația de la 31 iulie, patru bănci din cele 11 analizate au dat dovadă de o „transparență foarte înaltă, iar despre marea majoritate a acționarilor există volume mari de informații publice care confirmă calitatea și valoarea lor pentru bancă”.

Băncile cu cea mai înaltă transparență sunt, în opinia experților, Mobiasbanca – Groupe Société Générale, ProCredit Bank, BCR Chișinău și Eximbank – Gruppo Veneto Banca, singurele instituții bancare cu capital majoritar străin, fondate de bănci-mamă sau grupuri financiare din UE.

Alte trei bănci, Moldova-Agroindbank, FinComBank și Comerțbank demonstrează un „nivel înalt de transparență, există un volum semnificativ de informație despre majoritatea acționarilor băncii”. La situația din februarie în această categorie figura doar o bancă.

„Băncile comerciale au fost destul de receptive la apelurile noastre de publicare a informațiilor referitoare la acționari, astfel că scorul multora din acestea a fost îmbunătățit. Dacă trendul continuă, cred că în următoarele 2-3 ediții ale Rating-ului, majoritatea băncilor vor fi notate cu 4 sau 5 stele în clasamentul nostru”, a comentat rezultatele analizei Natan Garștea, director de program la Expert-Grup și unul din autori.

Cele mai grave probleme se atestă la EuroCreditBank, iar alte trei bănci, Moldindconbank, Victoriabank și EnergBank au un nivel mediu de transparență.

Expertul Natan Garștea notează că ratingul prezentat nu reflectă solvabilitatea și stabilitatea financiară a băncilor comerciale, ci se referă strict la componența beneficiarilor finali ai acțiunilor bancare, analizați prin prisma a doi indicatori de percepție: transparența și puterea financiară.

Cel mai scăzut rating, de o stea, nu a fost revendicat de nicio bancă. Ratingul de o stea presupune un nivel foarte scăzut de transparență, unde marea majoritate a acțiunilor sunt deținute de persoane despre care nu sunt disponibile informații sau care intră în categoriile de risc.

Totodată, Expert Grup a analizat principalele acțiuni de reformare a sectorului financiar-bancar în perioada aprilie-iulie 2016 și a constatat că se întreprind mai multe măsuri de stabilizare. Totuși, specialiștii atenționează că există restanțe în ceea ce privește transparența și calitatea acționarilor, dezvoltarea instrumentarului de intervenție a BNM, mersul anevoios al investigației privind frauda din sistemul bancar și întoarcerea fondurilor deturnate.

Misiunea Fondului Monetar Internațional, care s-a aflat în vizită la Chișinău în perioada 5-15 iulie, menționa că noul program cu R. Moldova are ca scop inclusiv „abordarea vulnerabilităților infiltrate de mult timp în structura netransparentă a acționarilor băncilor”.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.