S-a stins Ariadna Şalari. Scriitoarea a fost înmormântată la București

După o boală grea şi îndelungată, în noaptea spre 3 august, s-a stins din viaţă într-o clinică din Bucureşti scriitoarea Ariadna Şalari, deţinătoare a ordinului „Gloria Muncii” şi a medaliei „Meritul Civic”, notează Moldpres.

Ariadna Salari

Ariadna Şalari. Foto: moldpres.md

S-a născut la 27 septembrie 1923 la Cetatea Albă, România, azi Ucraina. A absolvit Institutul Politehnic din Bucureşti (1947), a colaborat la revista „Flacăra” (1947-1949). În 1953 revine la baştină. Urmează Cursurile Superioare de pe lîngă Institutul  de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1959).

Debutează cu povestiri pentru copii. Mai târziu îmbrăţişează genul romanului, realizând o serie de pânze epice: „Se-ntâlnesc pământurile” (1956), „Oameni şi destine” (1961), „Valul lui Traian” (1968), „Tăceri răscolite” (1982), „Scrieri alese” (1983), „Labirintul” (1990), „Venetica” (1998) ş.a. Ariadna Şalari a semnat, de asemenea, mai multe cărţi pentru copii.

Într-un eseu, academicianul Mihai Cimpoi nota că romanele Ariadnei Şalari sunt dur-realiste, încrâncenate, mustind de viaţă aspră, răvăşitoare sub semnul destinului necruţător (război, foamete, deportări, repatrieri, lagăre de concentrare).

„Amintirea luminoasă a scriitoarei Ariadna Şalari, personalitate distinctă a culturii noastre, va rămâne mereu neîntinată în inimile celor care au cunoscut-o şi apreciat-o”,  se menționează într-un necrolog semnat de Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Scriitoarea Ariadna Şalari a fost petrecută astăzi pe ultimul drum. Ea a fost înmormântată la Bucureşti, unde a locuit în ultimii ani.Categorii:Actualitate, Cultură

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.