Expert estonian despre punctele slabe în sistemul de achiziții publice din R. Moldova

Legislația R. Moldova oferă detalii despre regulile de joc pentru autoritățile responsabile de achizițiile publice, dar mai sunt necesare și niște cursuri de formare pentru funcționarii publici, astfel încât aceștia ar cunoaște felul în care legea trebuie implementată.

Hannes Aarma

Hannes Aarma. Foto: europalibera.org

De această părere este expertul estonian Hannes Aarma, care a fost selectat de Uniunea Europeană și consiliază de câteva luni Guvernul de la Chişinău în privința folosirii asistenței externe.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Hannes Aarma, a menționat că autoritățile din R. Moldova au întreprins mai multe măsuri pentru a mări încrederea partenerilor externi. Printre acestea se numără și legea menită să consolideze practicile de achiziții publice din țară.

„Dacă legea va fi aprobată și aplicată riguros, putem vorbi de o concordanță cu practicile din Uniunea Europeană în acest domeniu”, a spus Hannes Aarma.

Potrivit consilierului, mai trebuie consolidat controlul financiar și auditul. Doar în așa mod, partenerii externi vor avea siguranța că R. Moldova cheltuiește fondurile externe conform înțelegerilor. Guvernanții trebuie să controleze riguros felul în care sectorul public operează cu acești bani, astfel încât regulile să nu fie doar scrise pe hârtie, dar să fie urmate în practică.

În opinia expertului, în R. Moldova există două puncte slabe în sectorul achizițiilor publice. În primul rând, funcționarii publici nu întotdeauna descriu clar cerințele față de companii. Aceasta aduce mai multă confuzie și tergiversează procesul achizițiilor publice. În al doilea rând, aceste condiții sunt părtinitoare și sunt orientate spre niște jucători bine cunoscuți, ca să se semneze contracte în schimbul unor favoruri. Astfel, practic, are loc un act de corupție, notează expertul.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.