SMURD trece la o nouă etapă de servicii în R. Moldova. Proiect de 10 milioane de euro!

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) trece la o nouă etapă de servicii în R. Moldova, mai operative şi cu deplasare directă la locul solicitării. 

Elicopter SMURD

Foto: libertatea.ro

Detaliile au fost stabilite la o întrevedere a şefului Serviciului Protecției Civile și Situaţiilor Excepţionale din R. Moldova, Mihail Harabagiu, cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din România, Raed Arafat.

„Am vorbit mai mult despre proiectele de cooperare. Avem continuarea colaborării care a fost până acum, dar mai este şi proiectul european transfrontalier care ne interesează foarte mult, numit SMURD-2, pe care vrem să îl extindem. Este implicat din România Inspectoratul Naţional de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. Sunt convins că o să fie un proiect foarte important şi de succes cum a fost proiectul precedent”, a declarat Arafat.

„Este foarte important că elicopterul SMURD are intervenţii aero-medicale şi mai departe. Nimeni nu a suspendat acordul semnat între R. Moldova şi România”, a spua Harabagiu, cu referire la tragedia aviatică produsă în luna iunie în sudul R. Moldova, când patru membri ai echipajului SMURD şi-au pierdut viaţa în timpul unei misiuni.

Raed Arafat și Mihail Harabagiu au specificat că, în cadrul evoluției proiectului SMURD-2, R. Moldova va beneficia de 10 ambulanțe, 4 autospeciale de descarcerare, 4 piste de aterizare a elecopterelor, 2 departamente de urgență, iar în România va fi creat un centru de instruire. Proiectul, în valoare de 10 milioane de euro, urmează să fie realizat până în anul 2020.

Amintim că România și R. Moldova au semnat, în februarie 2014, un acord de colaborare în domeniul situațiilor de urgență, document ce prevede și misiuni comune cu elicoptere SMURD. Elicopterele de la Iași și Galați au efectuat până acum peste 20 de misiuni în R. Moldova. Primul pacient din stânga Prutului a fost transportat cu un elicopter SMURD în data de 17 septembrie 2015.Categorii:Actualitate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.