Deţinută de la Rusca, înmatriculată la facultate. „Are şanse mari să fie eliberată”

Premieră pentru R. Moldova. O deţinută de la Penitenciarul nr. 7 de la Rusca a fost înmatriculată la facultate cu finanţare de la buget. Tânăra de 29 de ani îşi va face studiile la Academia de Arte Plastice, după ce a reuşit să impresioneze comisia de admitere.

Inchisoare

Foto: inquisitr.com

Povestea de viaţă a Victoriei nu este tocmai una fericită. La vârsta de 10 ani a rămas fără părinţi, a stat în orfelinat. Iar în 2013, a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru „trafic de ființe umane”. Atunci, era deja studentă în anul I la Academia de Arte Plastice, dar după dictarea sentinţei, tânăra a fost exmatriculată. Pasiunea pentru pictură o are de mică. În primii ani de detenţie ea a pictat tablouri mai sumbre. În fiecare dintre acesta, Victoria redă emoţiile pe care le trăieşte în fiecare zi.

„M-a bucurat nespus vestea admiterii, deoarece a fost un drum foarte lung şi greu până am luat permisiunea de la departament. Ţinând cont că sunt condamnată, credeam de la început că nu voi fi admisă din acest motiv. Îmi place să pictez încă de mică. Şi mama picta”, declară Victoria.

Responsabilii de la penitenciar susţin că pe parcursul executării pedepsei, deţinuta a avut un comportament exemplar şi s-a implicat la organizarea diferitor evenimente. Acum ea are toate şansele să fie eliberată înainte de termen pentru a-şi face studiile la facultatea de designer vestimentar.

„Pe parcursul a trei ani de detenţie, Victoriei nu i-a fost aplicată nici o sancţiune disciplinară, i-au fost acordate 15 menţiuni, ceea ce este un mic record. Are şanse mari să fie eliberată, dar noi până atunci ne vom strădui să-i acordăm tot sprijinul de care va avea nevoie”, a menţionat şeful Serviciului Securitate din cadrul penitenciarului, Iurie Ţurcanu.

La proba practică, deținuta a realizat o pictură pe care a colorat-o cu acuarelă, obţinând nota nouă. Decanul facultăţii Arte Plastice de la Academia de Arte are doar cuvinte de laudă la adresa Victoriei.

„Proba de pictură se face 12 ore academice, şase ore într-o zi şi şase ore în altă zi. Victoria s-a isprăvit în trei ore. A făcut lucrarea, a luat nota nouă, şi a plecat. Anterior s-a remarcat ca fiind o studentă foarte bună, disciplinată, întotdeauna frecventa orele, a fost una dintre cele mai bune studente în anul I la designer vestimentar”, a precizat decanul Facultăţii Arte Plastice, Svetlana Plaţinta.

În penitenciarul de la Rusca îşi ispăşesc pedeapsa 359 de deţinute.

trm.mdCategorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.