Andrei Năstase, justiția de turmă și furtuna din lighean

Îndemnul liderului Partidului DA, Andrei Nastase, către moldoveni în privința semnării unui denunț pe numele prim-vicepreședintelui PDM, Vlad Plahotniuc, pentru a declanşa o investigaţie internaţională a jafului din băncile moldoveneşti, nu este decât o furtună în lighean.

Cristi Danilet

Cristi Danileț. Foto: universuljuridic.ro

Asta a sugerat judecătorul român Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii de la București, care s-a referit, într-un comentariu portalul Deschide.md, la puterea juridică a inițiativei Platformei DA, care a elaborat un model de demers pentru a fi semnat de cetățeni și depus în România la Direcția Națională Ancticorupție (DNA), Parchetul General și la Serviciul Român de Informații (SRI).

Potrivit judecătorului Cristi Danileț, un denunț trebuie depus în scris și trebuie să fie semnat de cel care îl întocmește. Totodată, judecătorul atenționează că învinuirea adusă în mod nefondat cuiva poate atrage sancționarea semnatarului.

Danileț a mai spus că „petițiile on-line nu au niciun efect juridic”. „Cel mult Parchetul se poate sesiza din oficiu dacă constată că anumite fapte descrise în mediul public (la TV, in ziare, pe internet) sunt credibile”, a precizat judecătorul român.

La precizările reporterului Deschide.MD că acest denunț se planifică a fi depus oficial la DNA, Parchet și SRI, Cristi Danileț a comentat:

„Atunci, denunțul îl poate semna numai o persoană care știe despre comiterea unei infracțiuni și care va fi audiată ca martor. Cum ar putea cei chemați prin Internet să semneze, apoi să facă declarații în calitate de martor la procuror? Chestiunile juridice sunt serioase și nu trebuie amestecate cu cele politice. Sincer, mi se pare ciudat să ceri semnături unor oameni care probabil vor trebui audiați la procuror pentru că semnează denunțul. În plus, nu aș vrea să se creada ca dacă semnează 100.000 oameni pe internet ar conta mai mult pentru procurori. Tot ce contează sunt faptele descrise în denunț, nu numărul de semnaturi. Juridica nu e plebiscitara, prin urmare nu părerea oamenilor contează”, a mai comentat Cristi Danileț despre intenția Platformei DA de a depune oficial denunțul cu pricina la DNA, Parchet și SRI denunțul cu pricina.

Miercuri, 10 august, Platforma DA a lansat un apel public prin care i-a îndemnat pe cetațeni să semneze un model de denunț prin care se solicită „atragerea la răspundere penală a cetăţeanului Plahotniuc (Ulinici) Vladimir (Vlad), pe care îl bănuim de săvârşirea următoarelor fapte infracţionale”.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , ,

3 răspunsuri

  1. Și aceasta este opinia unui judecător, unei persoane cu coloană vertebrală și cu cap pe umeri, astfel merită atenție. Am citit atent ce a spus, am înțeles clar că juridic denunțul lui Năstase nu valorează nimic, și chiar poate fi tras la răspundere pentru greșeala lui. Iată la ce aduce disperarea.

    Apreciază

  2. Daca as fi in locul lui Tzopa, n-as mai baga atitia bani in Nastase. Sa compromis definitiv cu aceasta tentativa de manipulare ieftina

    Apreciază

  3. Deci DNA nu a primit nici o sesizare da? Si cum dupa asta Platforma DA vrea sa mai fie luata in serios? Ea singura se da de gol, mai intii face mare galagie apoi aflam ca ne-au mintit inca o data.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.