OPINIE. Cum FSB îl foloseşte pe Usatîi pe post de „băiat bun”, care să atragă în plasă Platforma DA

Serviciul secret al Federației Ruse (FSB) și-a făcut public proiectul politic în R. Moldova. Acesta este Renato Usatîi, care are legături cu Veaceslav Platon, ambii fiind colegi în cadrul departamentului economic al FSB, scrie Veaceslav Balacci în blogul său.

Putin_Usatii_Nastase_Fb

Foto: fb.com/timesnewmoldovan.md

În acest context, bloggerul crede că apariţia jurnalistului Dmitri Ciubaşenco în calitate de prezidenţiabil al lui Usatîi nu a surprins pe nimeni. „El este şeful oficiosului propagandistic al ruşilor, Panorama, deci apariţia lui ca posibil candidat este oarecum logică”, menționează Balacci.

Potrivit bloggerului, Usatîi e nevoit să-şi dezvăluie tot mai clar relaţia cu Platon şi FSB, pe care mult timp a ţinut-o ascunsă pentru a câştiga cât mai mult electorat de stânga, în special electoratul PCRM, care nu dorea să meargă cu Dodon. Usatîi însă, susține Veaceslav Balacci, a ascuns această relaţie cu Platon, pentru că a dorit să pozeze în calitate de luptător cu oligarhia şi să nu se vadă că în spatele lui stau, de fapt, „raiderul nr. 1 din CSI” şi Ţopii.

„Faptul că a anunţat numele lui Ciubaşenco drept posibil candidat al PN (FSB) la preşedeninţia Republicii Moldova nu înseamnă că el va fi neapărat până la final candidatul. FSB se joacă de fapt cu naivii politici din Moldova, în special cu Platforma DA, pe care Usatîi a amăgit-o permanent, că ar putea face front comun în alegeri. Moscova vrea ca Platforma DA fie să dispară, ca să slăbească şi mai mult dreapta după prăbuşirea PLDM, fie să o tragă sub Usatîi. Un joc parşiv, pe care Usatîi l-a început deja prin acea înţelegere cu Năstase, în ceea ce priveşte eventualele proteste comune în toamnă”, scrie bloggerul.

Veaceslav Balacci mai scrie că Andrei Năstase și cei care stau în spatele acestuia, oligarhii fugari Victor și Viorel Țopa, joacă cartea Moscovei „de proști și disperați ce sunt”.

„Ţopii însă sunt disperaţi, văd că Năstase si Platforma s-au prăbușit în sondaje practic la jumătate din scorul pe care îl aveau la începutul anului, văd că oamenii nu mai ies în stradă, că Guvernul s-a stabilizat şi începe să primească încredere şi bani de afară, iar pentru ei asta ar putea fi finalul unui nou proiect politic, după eşecul Mişcării Antimafie şi a proiectului PLR. De asta ei sunt gata să meragă la orice, de asta înghit cu gura largă toate momelile Moscovei, sunt în agonie şi nu au soluţii pentru a-şi redresa proiectul politic în care au investit mulţi bani şi foarte multe vise”, susține bloggerul.

Concuzionând, bloggerul Veaceslav Balacci îi compară pe Andrei Năstase şi Ţopi cu Iurie Roşca, cel pe care „ruşii au ştiut cum să-l smulgă de pe dreapta”, și își îndeamnă cititorii să fie cu ochii pe Năstase și Usatîi, pentru că, dă de înțeles bloggerul, o să vină timpul când cei care au crezut în Platforma DA vor înțelege că aceasta a fost creată pentru „a pregăti venirea pe cal alb la putere a candidatului Moscovei”.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.