Igor Boțan: „Unirea atunci a fost imposibilă”

Analistul politic Igor Boțan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, susține într-un interviu acordat Moldpres că, dacă ar lua-o de la capăt, ar alege calea independenţei pentru R. Moldova, pentru că „unirea atunci a fost imposibilă”.

Igor Botan

Igor Boțan. Foto: Valentina Ursu / europalibera.org

„Aflăm de la renumiţi analişti din România că ţara care este cea mai apropiată de noi nu a avut niciodată un proiect privind R. Moldova, iar Mircea Druc, care a participat la alegerile prezidenţiale din România, fiind candidatul unirii, a acumulat doar 3%. La acel moment, cetăţenii şi statul român, în general, nu aveau interes pentru R. Moldova. Un alt factor ar fi că unităţile armatei sovietice, apoi ale armatei ruse au părăsit Chişinăul tocmai în 1994, iar în regiunea transnistreană au rămas şi până în prezent. Deci, nu era posibil în principiu să se facă unirea, pentru că nu era pregătită nici R. Moldova, şi nici România”, a declarat Igor Boțan.

Analistul politic s-a arătat „foarte sceptic” în privinţa viitorului R. Moldova. Boțan își argumentează scepticismul prin faptul că cetăţenii părăsesc masiv R. Moldova, care devine depopulată şi subdezvoltată. „Totuşi, mi-aş dori ca R. Moldova să evolueze pozitiv, să-şi găsească nişa economică, să aibă relaţii bune atât cu Uniunea Europeană, spre care trebuie să tindă să se integreze, cât şi cu ţările din spaţiul post-sovietic”, a mai spus Igor Boțan în interviul citat.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.