R. Moldova și-a dublat exportul de fructe. România, destinația nr. 1

Exporturile moldovenești de fructe au înregistrat, în ianuarie-iulie a.c., o creştere practic dublă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit datelor Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), în această perioadă peste hotarele țării au fost livrate aproape 109 mii tone de fructe, faţă de aproape 60 mii tone, exportate în aceeași perioadă a anului 2015.

Mere_prune

Foto: monitorul.fisc.md

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi, a menţionat că, în prezent, în R. Moldova sunt înregistraţi peste o mie de agenţi economici care exportă produse vegetale în 75 de ţări. „De la începutul acestui an, au fost eliberate certificate fitosanitare pentru exportul produselor agricole în 50 de state”, a precizat Gaberi, potrivit Moldpres.

Oficialul a mai spus că cea mai mare cantitate de fructe și legume este exportată în România, Belarus, Federaţia Rusă, Polonia şi Ucraina, iar cele mai mari cantităţi de cereale sunt livrate în Marea Britanie, Indonezia, Malaezia şi Vietnam.

Din păcate, a constatat Gheorghe Gaberi, listele agenţilor economici care au dreptul să exporte produse agricole în Federaţia Rusă sunt stabilite de Rosselhoznadzor.

„Dacă anterior R. Moldova prezenta listele agenţilor economici care au dreptul să exporte în Federaţia Rusă, actulmente, acest lucru îl face Rosselhoznadzor. Recent, agenția fitosanitară din Rusia a mai acceptat 43 de întreprinderi din UTA Găgăuzia, care vor exporta  mărfuri sub garanţia ANSA, cu condiţia ca acestea să fie de origine moldovenească”, a subliniat Gaberi.

În context, directorul ANSA a afirmat că, în şapte luni ale anului curent, au fost exportate 173 tone de rădăcini de hrean, 600 tone de nuci în coajă, iar exportul de căpşune a crescut de peste patru ori – de la 80 de tone în 2015 la 360 de tone în 2016.

Directorul general ANSA a mai precizat că problemele cu care se confruntă exportatorii moldoveni de produse vegetale vor fi discutate pe 25 august, în cadrul unei întruniri organizate de Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor, la Colegiul de Viticultură şi Vinificaţie din Stăuceni.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.