VIDEO. Biografia necenzurată a „balabolului politicii autohtone”

Primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, este protagonistul unui nou documentar care adună într-un singur loc declarații ale sale ce se bat cap în cap și care s-au schimbat de la o zi la alta, scrie Politics of Moldova.

Filmul prezintă și detalii despre viața criminală a lui Usatîi, inclusiv despre cât de diferit a răspuns la acest subiect pe parcursul timpului. De menționat că instabilitatea lui Usatîi în declarațiile pe care le face i-au adus porecla de balabolul (palavragiu – n.r.) politicii autohtone.

Documentarul prezintă viața lui Usatîi din perioada când a început a organiza concerte la Chișinău cu participarea unor vedete foarte populare ale estradei din Federația Rusă. În acea perioadă el declara că o face pur și simplu din caritate, navând nicio dorință să se implice într-un proiect politic. Nu a trecut mult timp și Usatîi a intrat în politică.

Un alt episod prezentat în film sunt și declarațiile sale contradictorii cu privire la apartenența la gruparea criminală din Federația Rusă, „Solntzevskaya”. Chiar dacă el a negat mereu că ar avea vreo legătură cu această organizație criminală, din convorbirile telefonice (filmul prezintă interceptările) el vorbește despre un membru important al acestei organizații, Victor Averin, dar și dspre Grigore Karamalak. Pe ultimul, alias Bulgaru, Usatîi a spus ba că îl cunoaște bine și se întâlnește săptămânal, ba că îl cunoaște foarte puțin. Cert este că după ce postase o poză împreună cu Karamalak, Usatîi a șters imaginea la scurt timp de pe Facebook, după ce mai multă lume îl recunoscuse pe Karamalak.


Biografia neoficială a lui Renato Usatîi


Și în privința Uniunii Vamale Renato Usatîi a avut declarații diametral opuse. Filmul arată că până a intra în politică, Usatîi declara că SUA și UE încearcă să atragă Moldova în comunitatea europeană pentru a face în ciudă Rusiei. La scurt timp după ce a întrat în politică, Usatîi și-a schimbat declarațiile, menționând că Rusia a vrut să facă în ciudă Americii și UE, construind Uniunea Vamală.

De asemenea, în octombrie 2014 lui Renato Usatîi i se părea absurdă ideea de a organiza un referendum privind vectorul geopolitic al R. Moldova, pe care îl promovau unele forțe politice de la Chișinău. „Peste trei săptămână după aceasta, această «idee absurdă» a devenit parte componentă a discursului său politic”, se menționează în film.

La fel și cu Acordul de Asociere dintre R. Moldova și UE. Deși inițial Usatîi declara alături de Dodon că este pentru denunțarea Acordului. „Această poziție nu a ținut nici două luni. În ianuarie 2015, moldovenilor li s-a sugerat din nou că nu au înțeles corect și că, de fapt, Usatîi este nu pentru denunțarea în întregime Acordului de Asociere R. Moldova-UE, dar pentru revizuirea unor poziții din acord”, mai subliniază autorii documentarului.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:,

2 răspunsuri

Trackback-uri

  1. A fost și este „balabol”! Renato Usatîi iar s-a încâlcit în propriile declarații – Argumentul
  2. Primarul-„balabol” și-a „îndeplinit” toate promisiunile la Bălți și se apucă de treburile statului – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.