KP: De ce s-a dus, de fapt, liderul opoziției moldovenești, Andrei Năstase, la Moscova?

Cel mai mare mister al zilei de ieri se reduce la o întrebare simplă: de ce a mers liderul Platformei DA la Moscova?

Andrei Nastase

Andrei Năstase. Foto: diez.md

Luni, pe parcursul zilei, diferite surse mass-media au „savurat” video-ul de la întâlnirea cu electoratul (circa 10 oameni într-un mic restaurant) a proaspătului politician și candidat la funcția de președinte al R. Moldova. Anume au savurat, deoarece chiar și video-ul a fost denumit „Andrei Năstase a fost întâmpinat «fierbinte» la Moscova”, iar în textul de însoțire vedem următoarele cuvinte: „Tupeul preşedintelui Partidului «Demnitate și Adevăr», Andrei Năstase, care după vizita sa în SUA a zburat la Moscova la întâlnirea cu conaţionalii săi”.

Într-adevăr, participarea la acțiunile sale de protest a rusofobilor convinși și a unioniștilor face mai complicată primirea sa la Moscova cu brațele larg deschise. Probabil, Năstase se aștepta la o întâlnire electorală obișnuită cu cei „înjosiți și oropsiți”. Probabil, el se aștepta că întâlnirea va avea loc în regim de monolog, el povestindu-le ce bucurie va veni peste R. Moldova, dar și în special peste ei în caz că acesta va câștiga alegerile.

Însă aici din start totul a mers pe picior greșit. Din câte se vede, Năstase a uitat că are de a face cu cei care în mare parte întrețin R. Moldova prin transferurile de bani. Și că acești oameni au mai multă demnitate și adevăr decât majoritatea politicienilor moldoveni. Iar din acest motiv, ei nu vor tăcea. Și nu au tăcut, ci, dimpotrivă, au reușit prin întrebările lor să-l pună pe fugă pe liderul DA.

A mizat oare Năstase, în mod serios, pe auditoriul de limbă rusă? Locul ales pentru întâlnire, numărul persoanelor care s-au adunat, dar și comportamentul lui Andrei Năstase, toate aceste lucruri dovedesc că întâlnirea a fost organizată mai degrabă de formă. Și nu voi greși dacă spun că aceasta a fost prima și ultima lui întâlnire cu electoratul prorus. Eu cred că Andrei Năstase înțelege foarte bine că șansele sale de a convinge acest segment sunt egale cu 0%.

Pe de altă parte, călătoria lui Andrei Năstase la Moscova nu a fost una chiar total inutilă. Potrivit Today.md, adevăratul scop al plecării sale în capitala Rusiei a constat în două întâlniri: cu președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, și Grigore Karamalak, anunțat de către autoritățile din R. Moldova în căutare internațională. Trebuie să menționăm că la judecătoriile rusești a ajuns doar cazul legat de tentativa de omor, aceasta în condițiile în care Karamalak este și cetățean al Rusiei. Judecătorii i-au dat aici câștig de cauză cu mențiunea: „Din lipsă de dovezi”. Cu toate acestea, Grigore Karamalak reprezintă o autoritate în mai multe cercuri de oameni.

Despre ce au vorbit ei și care a fost adevăratul motiv al acestei întâlniri, rămâne a fi un mister. Probabil câte ceva se vor clarifica sâmbătă: în această zi opoziția vrea să reia acțiunile de protest. Totodată, va fi clar dacă a meritat riscul lui Năstase: or prin „întâlnirea de la restaurant” el a pierdut definitiv vorbitorii de limbă rusă în R. Moldova. Da, însă, probabil ceva a obținut în schimb?

KP.mdCategorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.