Cultivatorii de pomuşoare, ajutaţi să-şi dezvolte afacerile

Fermierii specializaţi în cultivarea pomuşoarelor pot beneficia de instruiri pentru a-şi dezvolta afacerile: de la cultivare, până la livrarea produselor pe piaţa de desfacere. Trei asociaţii de pe ambele maluri ale râului Nistru au creat o platformă de cooperare pentru a atinge acest scop.

Pomusoare

Foto: fermierul.md

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin programul de consolidare a încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru, implementat de PNUD Moldova.

Efortul fermierilor de a face faţă cerinţelor consumatorilor faţă de pomuşoare va fi susţinut în cadrul proiectului „BerryDev”, realizat de Agenţia pentru dezvoltarea socio-economică durabilă „BizGates” şi Asociaţia „Pomuşoarele Moldovei”, în parteneriat cu Asociaţia micilor fermieri „Beliy Most” din stânga Nistrului.

Pe parcursul anului curent, dar şi în 2017, agricultorii vor învăţa cele mai noi tehnologii de cultivare, păstrare şi distribuire a pomuşoarelor, inclusiv de la experţi de peste hotare. De asemenea, vor accesa vizite de studiu pe ambele maluri ale râului Nistru şi în România. Totodată, vor fi create două loturi demonstrative cu tehnologii avansate de producere şi prerăcire a pomuşoarelor.

Recent, 20 de producători, consultanţi şi reprezentaţi ai asociaţiilor de profil au vizitat mai multe gospodării din Criuleni şi Orhei, unde au făcut cunoştinţă cu tehnici noi de cultivare a căpşunelor şi murelor, instalaţii de prerăcire pentru extinderea perioadei de păstrare, precum şi ambalaj destinat comercializării în reţelele de supermarket.

Ca urmare a proiectului, se aşteaptă ca cel puţin 50 de fermieri de pe ambele maluri vor aplica cele mai bune practici în cultivarea pomuşoarelor, pentru a-şi spori productivitatea şi veniturile.

IPNCategorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.