Propaganda rusă lucrează la Chișinău inclusiv pe bani americani. Moscova i-a „activat” pe Soloviov, Morari, Tkaciuk, Lucinschi, Roșca și pe toți rezerviștii

După cum și era de așteptat, odată cu apropierea alegerilor prezidențiale, propaganda rusă se va activiza în R. Moldova mai mult ca oricând, în luptă fiind aruncate cele mai „grele nume” și fiind scoși toți rezerviștii, scrie Timpul.md.

Natalia Morari_Vladimir Soloviov

Natalia Morari și Vladimir Soloviov. Foto: gospmr.ru

Una din marile bătălii se va duce pe dosarul transnistrean, în care R. Moldova este cea mai vulnerabilă în fața Kremlinului.

Astfel, chiar și un apel nevinovat al reprezentanților societății civile referitor la negocierile privind reglementarea conflictului a nemulțumit la culme Moscova, iar presa de buzunar a FSB-ului rusesc a și aruncat primele săgeți cu venin, iar pentru a nu se pierde pe drum au fost preluate cu râvnă de mass-media de la noi care însă este obedientă Kremlinului.

E vorba de declarația lansată la 21 august prin care semnatarii își exprimau „profunda îngrijorare în legătura cu izolarea si obstrucționarea eforturilor R. Moldova în formatul 5+2 prin multiplicarea presiunilor asupra autorităților sale constituționale pentru a le determina să facă cedări unilaterale si incompatibile cu normele si principiile dreptului internațional, care pot prejudicia grav negocierea viitorului statut al regiunii transnistrene în cadrul R. Moldova”.

Ei bine, declarația nu a plăcut Moscovei, iar presa rusă a luat-o la puricat și comentat. Printre cei mai activi în acest sens a fost portalul svpressa.ru, despre care se spune că ar fi controlat de serviciile secrete ruse și care promovează activ șovinismul moscovit, expansiunea rusească în spațiul CSI și interesele regiunilor separatiste controlate de Rusia. Iar la Chișinău, ca replică la acest material apar o serie de articole în aceeași albie, doar că mai puțin profesioniste, publicate de portalul newsmaker.md, care aparține lui Vladimir Soloviov, jurnalist care în ultimii ani a scris și la Tiraspol, și la Moscova, și la Chișinău și despre care se vorbește în mai multe cercuri că ar avea legături foarte strânse cu servicii secrete.

De fapt, portalul lui Soloviov a încheiat recent și un acord de colaborare cu Școala Superioară de Antropologie a binecunoscutului Mark Tkaciuk, iar de atunci „cardinalul gri” apare într-o veselie pe Newsmaker, inclusiv cu o opinie extrem de critică la declarația menționată mai sus.

Trebuie însă amintit că „cooperarea” dintre cei doi nu a apărut acum. Soloviov este prieten la cataramă cu Natalia Morari, o altă jurnalistă extrem de controversată asupra căreia planează multe suspiciuni. De fapt, Soloviov a revenit în Moldova după ce fusese câțiva ani la Moscova aproximativ în aceeași perioadă în care s-a autoexilat Natalia Morari – adică în ajunul lui aprilie 2009. Cine mai ține minte, presa a scris atunci și despre o idilă dintre Mark Tkaciuk și Natalia Morari, buna prietenă a lui Soloviov. Apoi a urmat 7 aprilie în care Morari a avut un rol nici pe departe secundar. Întâmplător sau nu, după Mark Tkaciuk, Natalia Morari a trecut în patul lui Chiril Lucinschi, un alt personaj dintr-un anturaj foarte apropiat KGB-ului. Natalia Morari s-a instalat la televiziunea acestuia, iar Vladimir Soloviov era cvasi-permanent în studio, în timp ce verișoara Nataliei Morari se căsătorea cu Iurie Roșca. Probabil nu este cazul de prezentări în privința acestui personaj și a comportamentului și viziunilor proruse ale acestuia din ultimii ani.

Materialul semnat de Soloviov a provocat însă critici în rândul societății civile și în mediul de experți, care l-au acuzat pe autor că promovează interese străine R. Moldova. Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă Victor Chirilă a publicat un comentariu pe contul său de Facebook, în care îl acuză pe Soloviov de manipulare și lipsă de respect față de cei care au semnat declarația. „Stimate dle Soloviov, titlul articolului dumneavoastră e foarte obraznic și ofensator. Ar fi bine să-l reformulați, altfel vom lua poziție publică, care va fi semnată de toți semnatarii Declarației”, a scris Chirilă.

„Un jurnalist ipocrit este o non-valoare. El alimentează teme false, completând prin omisiune și rea-voință dezinformarea. În cele din urmă, are de câștigat propaganda rusă, contra căreia acest pseudojurnalist se spune că luptă”, a scris expertul Igor Munteanu de la IDIS „Viitorul”, fost ambasador al R. Moldova în SUA.

Iar expertul Cornel Ciurea consideră că Soloviov a scris articolul primind „o misiune specială”.

Un alt lucru la fel de interesant este că Newsmaker-ul lui Soloviov apare datorită finanțării Ambasadei SUA la Chișinău, organizației americane National Endowment for Democracy. Adică americanii finanțează o instituție de presă în R. Moldova care promovează viziunile Moscovei și politicieni controversați ca Mark Tkaciuk și Iurie Roșca. Bineînțeles, americanii vor să promoveze democrația, presa independentă, care reprezeintă una din cele mai importante valori ale democrației. Dar oare cum s-ar uita americanii dacă o ambasadă acreditată în țara lor ar finanța o publicație care ar promova organizațiile teroriste, sau viziunea acestora asupra cum trebuie să fie orânduită lumea, inclusiv SUA? Ar mai vorbi ei atunci de libertatea presei?

Reclame


Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. De ce jurnalistul NEWSMAKER insistă că este urmărit? – GANDRABUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.