Ambasadorul SUA la Chișinău: Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie

R. Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în R. Moldova.

James D. Pettit

James D. Pettit. Foto: moldova.usembassy.gov

Declarația a fost făcută de către ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, James D. Pettit, într-un interviu pentru postul public de televiziune Moldova 1.

Potrivit diplomatului americat, ceea ce va face lucrurile mai bune în R. Moldova este cooperarea dintre clasa politică și moldoveni, pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru cetățeni.

„Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul R. Moldova”, a declarat James D. Pettit.

Diplomatul american mai spune că potențialul în R. Moldova este „foarte mare”, iar poporul  R. Moldova este „calificat și harnic”.

„Este regretabil că atât de mulți cetățeni au plecat din Moldova de la independența ei, nereușind să găsească un serviciu sau să vadă un viitor pentru ei aici. Cred că este foarte important ca să se încerce să facă lucrurile mai bune aici, pentru ca cel puțin o parte din cei plecați să fie atrași înapoi pentru a contribui”, a mai declarat James D. Pettit în interviul citat.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

23 de răspunsuri

 1. moldoveni din republică doar din unele interese vor să se alipească de muma țara romania

  Apreciază

 2. PROPAGANDA RUSEASCĂ.
  AMBASADORUL P**** MELE NU A SPUS AȘA CEVA

  Argumentul.info: Comentariu moderat!

  Apreciază

 3. Nu cred că avem nevoie de lecții de la washington sau moscova. Pettit, ești mai „petit” decât numele pe care îl porți. Ce drept ai tu să ne dai lecții, care vii dintr-o țară cu o istorie de nici 300 de ani? Marș la uncle Sam!

  Apreciat de 1 persoană

 4. Desigur diplomatul american incearca sa nu aprinda un focar de conflict nou in zona.
  Faptul ca invita moldoveni sa colaboreze cu clasa politica
  nu este decat o invitatie sa ramana in continuare sub papucul rusilor.
  Este adevarat ca Re-Integrarea Basarabiei aparent are nuanta de interes imediat dar Nu Trebuie sa uite
  Domnul diplomat ca
  Basarabia este un tetitoriu romanesc care trebuie sa faca parte,cum e si natural din Romania!

  Apreciază

 5. mai „james” (cu putina sfortare, niciodata!), mai asta micu, ca esti prost este normal, ca esti ticalos vine din dota matii, sau a lu’ tactu’?!

  Apreciază

 6. Toti ambasadorii indiferent de tara pe care o reprezinta, platesc pentru a ocupa aceasta functie. N-au nici un interes sa stie catusi de putin de tara unde-si vor desfasura activitatea. Interesul, este sa-si recupereze investitia. Si asa, apar declaratii de genul asta. Habar n-ar cum il cheama cu pasaportul in mana.

  Apreciat de 1 persoană

 7. Diplomatul are dreptate,nu se poate face unire cu Moldova,nu trebuie sub nici o forma sa se de-a motive expansioniste Rusiei.Intrarea Romaniei in UE a adus mai mult paguba decat beneficii,coruptia a extrapolat,banii romanilor au ajuns in ofhsooruri.

  Apreciază

  • Da, cred ca ai dreptate , dar nu cred ca afirmația cu istorii diferite trebuia făcută,. Sau dacă a făcut-o, sa spună perioada în care istoria a separat cele doua tari și, mai ales , cine a hotărât asta.
   Oricum , omul exprima clar linia politicii americane în zona : Moldova sa rămână separata de România.
   E diferit de ce spuneau pana acum ambasadorii americani la București, semn ca SUA a făcut un pact cu Moscova sacrificam iar România.

   Apreciază

   • Si adica inainte de UE, fsnul n-a furat ? Gandeste doar ca peste 4 mil. de romani lucreaza in UE, ca aia au dat legi anticoruptie pe care Romania e obligata sa le puna in practica, si , pe ansamblu, daca s-a construit ceva dupa lovitura de stat din 89, aia au facut-o strainii, si nu ai nosyti, care doar au furat….

    Apreciază

 8. E incompetent, lipsit de discernământ și incoștient. Asta i-au dat pe email să spună și asta spune, că e la ordin… Nu are orizont politic, nu cunoaște istorie și este penibil… Face jocul rușilor!

  Apreciază

 9. Este curios că anumiţi ambasadori îşi dau cu părerea despre ce e bine şi nu e bine României. Nu ar fi mai bine să stea în banca lor şi eventual să lase aceste opinii în seama românilor dacă e bine sau nu e bine să se facă o unitate frăţească. Acolo unde fraţii nu-s uniţi nici lucrurile nu merg bine şi duşmanul î-şi bagă coada, ba prin gard, ba peste gard…. Să stea dracului cu opiniile lui.

  Apreciază

  • Nu sunt opiniile lui personale (pun pariu ca il doare in pix). Sunt directivele americanilor.
   E platit pt asta. Nu se supune, ii ia altul locul si nu-si mai ia banii. Tu ce ai face in locul lui?

   Apreciază

 10. Americanii ne dicteaza lectii de anticoruprie ! Ar trebui sa cerceteze ce a luat de la rusi asta pe care l-au trimis ambasador in R.Moldova pentru ca daca asta este pozitia Departamentului de Stat ne cacam pe parteneriatul ala „strategic” cu ei !

  Apreciat de 1 persoană

 11. If you think that Moldova has her own history that’s mean that you are an ambassador for nothing…i think that you paid your diplome in school.. Moldova has 7000 years of history inside the Dacia . We are the first people in Europe.. we are the people that gave you the future . So.. for your own good, please go to school again before saying bolshits like this…ok?

  Apreciază

Trackback-uri

 1. Important! Cenzura interviului ambasadorului SUA în R. Moldova! – Patriotism Moldova – portal informational analitic
 2. Ambasadorul SUA la Chișinău: Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie – Argumentul | B.I.G'S BLOG
 3. Ghimpu despre ambasadorul SUA la Chișinău: „Ne aduce în memorie strategia diplomației imperiale ruse” – Argumentul
 4. Fost deputat despre declarațiile antiunioniste ale ambasadorului Pettit: Asemenea puncte de vedere sunt contrare intereselor SUA în regiune – Argumentul
 5. Mihai Ghimpu: James D. Pettit a devenit agentul electoral al lui Igor Dodon și al forțelor proruse – Argumentul
 6. Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova ia atitudine față de „gafa diplomatică monumentală” a ambasadorului SUA la Chișinău – Argumentul
 7. Sfatul Țării-2 îi cere socoteală lui James D. Pettit: Ar fi cât de cât onorabil să-şi ceară scuze și să plece – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.