Fost deputat despre declarațiile antiunioniste ale ambasadorului Pettit: Asemenea puncte de vedere sunt contrare intereselor SUA în regiune

Într-o scrisoare deschisă adresată ambasadorului SUA în R. Moldova, James D. Pettit, președintele Asociației „Răsăritul Românesc” din R. Moldova, Vlad Cubreacov, fost deputat creștin-democrat în anii 1994-2009, ia atitudine față de declarațiile antiunioniste ale diplomatului american.

Vlad Cubreacov

Vlad Cubreacov. Foto: fb.com/cubreacov

Amintim că, în ajunul Zilei Independenței R. Moldova, diplomatul american James D. Pettit și-a permis să declare, într-un interviu pentru postul public de televiziune Moldova 1, că „R. Moldova nu este România” și că „Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări”.

Potrivit lui Cubreacov, declarația ambasadorului Pettit abordează „subiecte delicate, de mare sensibilitate culturală, istorică și politică pentru noi”. „Am dori să considerăm că prin această declarație ați exprimat puncte de vedere strict personale, nu unele oficiale ale guvernului Statelor Unite ale Americii”, scrie fostul deputat, considerând că punctele de vedere ale diplomatului american „sunt greșite, contrare evidențelor și adevărului”.


Ghimpu despre ambasadorul SUA la Chișinău: „Ne aduce în memorie strategia diplomației imperiale ruse”


Mai mult, Cubreacov susține că asemenea puncte de vedere, exprimate fără acuratețea necesară, sunt contrare atât intereselor SUA în regiune, cât și Declarației de Independență a R. Moldova. „Ați reușit să aduceți atingere, prin ricoșeu, și intereselor legitime de unitate teritorială și suveranitate ale celor doi buni vecini ai R. Moldova – Ucraina și România”, consideră Vlad Cubreacov.

„Declarația dumneavoastră a scandalizat opinia publică locală, scoțând la iveală o ciudată raliere la punctele de vedere ale Federației Ruse, care, încălcând norme elementare de morală, de corectitudine politică și de drept international, sfidează istoria tragică a Basarabiei și ne sugerează că istoria acestor oameni și a pământurilor noastre de la răsărit de Prut și-ar avea punctul zero la 27 august 1991, că tot ce a fost înainte nu ar fi existat sau nu contează din perspectiva viitorului. Declarația de independență a Republicii Moldova vă contrazice însă. Sperăm că nu vă supărați dacă vom preciza că acest document fundamental trebuie citit sau recitit cu atenție și respectat”, scrie Vlad Cubreacov în scrisoare deschisă adresată ambasadorului SUA la Chișinău.

În scrisoarea deschisă semnată de către Vlad Cubreacov, prezentul și viitorul R. Moldova trebuie să-l decidă, fără amestec din afară, poporul ei, constituit în proporție de peste 80% de etnici români și de reprezentanți ai unor diverse minorități (ucraineni, găgăuzi, bulgari etc.) încă supuse unor procese de rusificare.

„Publicul căruia v-ați adresat este reprezentat în proporție covârșitoare din foști cetățeni ai României și urmași ai acestora și cuprinde astăzi circa 1 milion de cetățeni maturi ai Republicii Moldova care, indiferent de originea lor etnică, și-au restabilit cetățenia română, iar alte circa 800 de mii de cereri de restabilire a cetățeniei române se află în examinare. A le sugera astăzi, în calitatea oficială, foștilor cetățeni români și urmașilor acestora, indiferent dacă și-au restabilit deja cetățenia română sau abia urmează să o facă, «să se recunoască pe ei înșiși ca moldoveni, ca o naționalitate aparte» amintește pagini triste, tragice chiar, din perioada ocupației sovietice a Basarabiei, când etnonimul Român și infranimul românesc Moldovean erau prezentați ca opozabili și adversativi, nu complementari. Ideea de «naționalitate moldoveană aparte» a servit drept eșafodaj pentru anexiunea stalinistă a Basarabiei în 1940, urmare a înțelegerilor secrete sovieto-germane, dar și pentru etnocidul identitar și cultural de după această anexiune”, mai scrie Vlad Cubreacov.


Scrisoarea deschisă integrală adresată ambasadorului SUA la Chișinău se găsește în blogul lui Vlad Cubreacov.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.