Ghimpu despre ambasadorul SUA la Chișinău: „Ne aduce în memorie strategia diplomației imperiale ruse”

Liderul PL, Mihai Ghimpu, susține, într-o însemnare pe Facebook, că a aflat „cu stupefacție și regret” despre declarațiile făcute de ambasadorul SUA în R. Moldova, James D. Pettit, în privința relațiilor dintre cele două maluri ale Prutului.

Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu. Captură video: europalibera.org

În acest context, liderul liberal Mihai Ghimpu scrie că „este profund regretabil că Excelența Sa face afirmații care nu doar că lezează suveranitatea R. Moldova și dreptul cetățenilor de a-și decide singuri destinul, dar ne aduce în memorie strategia diplomației imperiale ruse, care, prin domnul ambasador Kuzmin, de tristă amintire, intervenea în chestiunile identitare din R. Moldova, spunând ce manuale ar trebui să folosim, ce limbă vorbim și, în general, cum să ne identificăm ca neam”.

„Afirm cu toată tăria că R. Moldova nu are nicio șansă de modernizare, dezvoltare și integrare europeană fără Țara Mamă, România. Drumul european al Republicii Moldova trece prin București!”, declară Mihai Ghimpu, în calitate de fost președinte interimar al R. Moldova, care a semnat, cu președintele României de atunci Declaraţia privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi R. Moldova pentru integrarea europeană a țării noastre, semnată la Bucureşti în data de 27 aprilie 2010.


Ambasadorul SUA la Chișinău: Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie


În contextul alegerilor prezidențiale din R. Moldova, Mihai Ghimpu crede că declarațiile ambasadorului Pettit sunt „și mai discutabile”. „Este nefericit și incorect din partea unui ambasador să sugereze viitorilor candidați politici ce proiect identitar ar trebui să își asume”, scrie liderul PL.

„În ceea ce mă privește, cu tot respectul față de Domnul Ambasador James Pettit, Departamentul de Stat sau poporul american, pe care îl reprezintă în R. Moldova, am afirmat, afirm și voi afirma cu toată convingerea, așa cum m-au învățat buneii, părinții și frații mei, Moldova ESTE România pentru că vorbim aceeaș limbă, avem aceeași identitate și România a fost formată de Moldova și Muntenia, la care mai apoi au aderat Basarabia, partea de jos a Moldovei și Transilvania, care erau sub ocupația rusă și austro-ungară”, conchide Mihai Ghimpu.

Amintim că, în ajunul Zilei Independenței R. Moldova, diplomatul american James D. Pettit și-a permis să declare, într-un interviu pentru postul public de televiziune Moldova 1, că „R. Moldova nu este România”,„Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări”.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , ,

2 răspunsuri

Trackback-uri

  1. Fost deputat despre declarațiile antiunioniste ale ambasadorului Pettit: Asemenea puncte de vedere sunt contrare intereselor SUA în regiune – Argumentul
  2. Mihai Ghimpu: James D. Pettit a devenit agentul electoral al lui Igor Dodon și al forțelor proruse – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.