VIDEO. Agentura rusă împroașcă cu ouă de Ziua Independenței la Chișinău

Ceea ce s-a întâplat la data de 27 august în Piața Marii Adunări Naționale demonstrează o dată în plus că Rusia nu a renunțat la planurile sale în privința R. Moldova, care este percepută de Kremlin ca fiind o gubernie ieșită temporar de sub control, scrie Gabriel Călin în Today.md.

1

Foto: today.md

Rețeaua de agenți ai Kremlinului este în permanență creștere, grație frustraților și frustrările celor care au pierdut influența în R. Moldova, dar care râvnesc să revină la treucă. Noile scule în mâna rușilor sunt deobicei epersoanele care au fost debarcate de la conducerea R. Moldova atunci când aceasta și-a pornit anevoiasa călătorie spre Uniunea Europeană, aflată geografic peste un singur pod, dar fiind în același timp atât de departe în timp, datorită acțiunilor agenturii ruse.

După ce a văzut că varianta demonstrării mușchilor, embargourile economice și alte cadouri din partea Moscovei nu prea au efectul scontat în R. Moldova, Kremlinul a ales altă tactică – soft power-ul – bazat pe PROPAGANDĂ, infiltrarea trădătorilor, deturnarea protestolor și multe alte tehnici și tactici folosite în acest război hibrid pe care îl duce aici fără ca nimeni să le riposteze în vreun fel. La acest capitol voi reveni însă într-un alt articol. Acum însă, vin cu explicații a afirmațiilor de mai sus, și mă axez pe un singur episod – 27 august 2016.

În primul trând trebuie să recunoaștem – diversiunea Rușilor a reușit. Chit că e făcută cu mâinile așa-zisei societăți civile. Zic așa-zisă pentru că trebuie să înțelegem foarte clar pe cine numesc cei din DA și Partidul Nostru societate civilă.

Să-i enumerăm: Avocata Ana Ursachi și Stepuleac Anatol (personaje văzute foarte des la sediul Partidului Nostru) ex-deputatul-jurnalist Petkov Alexandru – unul dintre cei mai buni prieteni și om de încredere al lui Renato Usatîi, Sergiu Ciubotaru, Nicolae Josan, Inga Grigoriu – cortuarii Platformei DA, Alexandru Machedon – nepotul judecătoarei apropiat Țopilor, ex fals-unionistul Dinu Plângău, de la distanță oamenii lui Platon – Gofman și Sagaidac.

SĂ URMĂRIM CÂT DE ACTIVI AU FOST UNII DINTRE ACEȘTIA LA PROTESTUL DIN 27:

Dincolo de faptul că sunt niște provocatori, care într-un stat normal ar trebui să fi fost reținuți în secunda doi, oamenii din imaginile de mai sus nu au făcut nimic altceva decât să execute misiunea Kremlinului, chiar dacă lor, posibil, că liderii politici nu le-au spus că misiunea vine de la Moscova. Să ataci cordoanele de polițiști și să arunci cu ouă în militarii (o bună parte din NATO și UE) și copiii veniți în PMAN să serbeze constituiea Republicii Moldova și ieșirea de sub jugul sovietic, le este convenabil doar rușilor. Lucru demostrat și de reportajele TV de la principală televiziune a Moscovei, reportaje în care nu se spune nimic despre faptul că în PMAN au defilat militarii NATO ci doar despre faptul că PAPORUL luptă cu puterea – o sugestie, dacă vreți, a faptului că moldovenilor le va fi mai bine cu o altă putere, una controlată de Kremlin. Reportajul îl puteți viziona aici.

Așadar, Rusia transmite un mesaj clar cetățenilor moldoveni zombați de televizoare: Nu e important deloc faptul că trăiți într-o țară independentă. Independența nu vă dă nimic și nici nu mai este atât de sfântă precum v-o închipuiți, dacă există persoane care aruncă cu ouă și sticle de plastic în participanții la paradă. Dați jos guvernarea coruptă, noi avem altă soluție.

Fiți de acord, dacă protestul era să fie unul sincer, iar cei care au participat la organizarea acestuia le-ar păsa de Independență, tricolor, limbă și simbolurile naționale, acesta putea fi realizat îndată după terminarea festivităților, chiar în aceeași zi, fără să ponegrim poate unicile lucruri care ne mai leagă. După festivitate puteau fi instalate corturi în PMAN, putea fi ocupată din nou Piața de mii de oameni. Era să fie un gest plin de simbolism patriotic să începi un nou val de proteste împotriva guvernării deviate exact în ziua de 27, dar după Parada Militară. Dar de unde…

În primul rând, atât PN cât și DA nu mai sunt în stare să scoată lumea în stradă, pentru că s-au compromis. De aceea au decis să împroaște cu rahat în festivitate. Scopul lor nu a fost trezirea conștiinței naționale ci subminarea ei. Cine pornește acțiuni serioase de readucere a democrației în țară (acesta este scopul declarat) prin 200 de provocatori care aruncă cu ouă și se întind cu poliția și cui convin aceste acțiuni care lovesc în statalitatea Republicii Moldova, simbolurile ei și statutul de stat suveran?

Această struțo-cămilă formată din PN și DA a fost concepută cu mult timp înainte, în momentul în care Năstase a văzut că Platforma DA, compromisă chiar de oamenii din care e alcătuită, scade drastic în sondaje. Atunci Moscova i l-a dat cadou otrăvit pe Usatîi. Acesta le-a promis celor din DA suport în schimbul unei alianțe împotriva guvernării proeuropene. Gestionând forțele proruse care au aderat la PN, de fiecare dată când  platforma a avut nevoie de prezență masivă în acțiunile stradale, Usatîi a jucat un rol cheie și a oferit-o. După Ultima vizită a lui Năstase la Moscova, unde s-a văzut cu Usatîi, acesta s-a văzut nevoit să-i întoarcă datoria. Or, ca să fie clar, NUMĂTEM, e acțiunea gândită de Usatîi, sau curatorii săi (chiar dacă sloganul seamănă izbitor cu cel al gay-lor #farafrica sau cel al pldm #voteazafarafrica). Ca să o mascheze cumva, acesta a lansat-o prin Ana Ursachi (prietenă fidelă a PN), iar la ea au aderat cu rapiditate orchestrată atât membrii PN cât și cei din DA.

23

Cu numai o zi înainte de protest atât membrii DA cât și cei din PN s-au adunat la ziua Avocatei unde și-au mai jurat o dată credință și și-au reconfirmat planul pentru a doua zi. Un plan menit doar să distrugă toate derivatele cuvântului național. Năstase era destul de conștient la ce merge și că totul, în linii mari arată a acțiune antinațională, conveabilă Moscovei, de aceea a decis să fie cât mai puțin vizibil în PMAN în momentul în care simbolurile naționale ale țării sunt mânjite cu rahat de ruși. Dar, promisiunea promisiune rămâne și cu FSB-ul nu te joci, așa că acesta și-a trimis cei mai activi dulăi și slugăi în PMAN – Sergiu Cebotari, Alexandru Machedon, Inga Grigoriu, Nicolae Josan. Toți acești mari naționaliști, fără să știe și să vrea, grație faptului că Năstase a bătut palma cu Usatîi au ajuns să fie agenți ai rușilor.

P.S.: Și da – gardul de protecție atât de criticat de platformiști, nu a fost instalat în PMAN pentru oameni sau împotriva oamenilor. Gardul a fost instalat pentru Rusia și Agenții ei.

P.P.S.: Și da, Natalia, e bună mișcarea cu Parfeni și tricoul lui, l-ai fericit un pic pe Alaiba, că-l mânca depresia, mititelu’. El doar nu primește transferuri prin agentul Priveghetoare…

P.P.P.S.: Cadrul în care Usatîi depune flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare iar mulțimea de provocatori strigă HOȚII-HOȚII-HOȚII a fost unul cu adevărat frumos.

P.P.P.P.S.: Să murdărești cu rahat Ziua Independenței la Chișinău, ca ulterior să faci o sărbătoare mare la Bălți e cinic, josnic și fățarnic.

Gabriel CălinCategorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , , , , ,

3 răspunsuri

  1. Faptul ca Usatii si Nastase fac un joc politic in doi asta ar trebuie sa ne puna pe ganduri cu privire la intentiile lor. Moscova nu doarme!

    Apreciază

  2. Si cind vad ca unele portale de stiri spun ca guvernarea si-a ingradit sarbatoarea de popor ap mii greata! Cum sa nu ingradesti daca stau provocatorii platiti de Nastase si asteapta o posibilitate sa porneasca haos!

    Apreciază

Trackback-uri

  1. Cu ce a aruncat un lacheu de-al lui Usatîi în polițiști. O spune chiar el! – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.