Omorul care complică și mai mult viitorul lui Veaceslav Platon

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, cunoscut ca „raiderul nr.1 în spațiul CSI”, implicat în scheme frauduloase de miliarde și care se află în prezent în custodia organelor de drept moldovenești, a fost implicat și în trecut în dosare răsunătoare, dar de fiecare dată a scăpat „basma curată”.

Veaceslav Platon
Veaceslav Platon. Foto: logos.press.md

„Pe parcursul activităţii sale omul de afaceri Veaceslav Platon a fost arestat de câteva ori de autorităţile de la Chişinău şi a figurat în mai multe cauze penale, inclusiv pentru fraude, falsificare de documente, cumpărare de politicieni, port ilegal de armă şi asasinate”, scrie portalul www.mold-street.com. Unul dintre dosarele vechi în care Veaceslav Platon a figurat ca martor și suspect este cel al omorului omului de afaceri Vasile Lapteacru, director şi fondator al firmei Oferta-Plus.

Reclame

Pe 27 decembrie 1999, Vasile Lapteacru, directorul firmei Oferta Plus a fost împușcat în cap în biroul său aflat într-un imobil amplasat peste drum de actualul sediu central al Moldindconbank. Cine este autorul crimei aşa şi nu s-a descoperit, chiar dacă investigaţiile au fost reluate de câteva ori şi au durat aproape 10 ani. Despre amploarea afacerilor administrate de Lapteacru vorbeşte faptul că în anii 1998-1999, Oferta Plus a avut vânzări anuale de peste 100 de milioane de lei.

Unul dintre martori şi chiar suspecţi pe acest caz a figurat Veaceslav Platon. La începutul lunii aprilie 2001, Platon a fost chiar reţinut în arest de către poliţia municipiului Chişinău, dar şeful Comisariatului de poliţie Chişinău, Ion Curărari, a anunţat în presă că motivul era „păstrarea ilegală de arme şi utilizarea de documente false”. Potrivit Logos-Press, la momentul reţinerii, Platon ar fi avut asupra sa un buletin de identitate pe numele lui Nicolae Savin, legitimaţie de colaborator al Serviciului de Informaţie şi securitate a Moldovei şi un pistol marca „Baikal”. În plus, el ar fi încercat să-i mituiască pe poliţişti cu o sumă importantă de dolari, ca aceştia să-i dea drumul şi el să fugă din ţară.

Pe 12 aprilie 2001, Platon a fost interogat de procurori pe cazul omorului. Platon susţine că nu l-a ştiut pe Vasile Lapteacru, până în anul 1998, iar de faptul că acesta deţinea firma Oferta Plus şi că se ocupa de importul şi comercializarea energiei electrice a aflat doar după moartea lui. Platon ajunge în mod surprinzător la libertate, dar ancheta continuă şi în dosar apar noi şi noi detalii.

Astfel din materialele anchetei rezultă că în anul 1999, relaţiile între Vasile Lapteacru şi administraţia Cupcini Cristal, la care acţionar era şi Veaceslav Platon, erau foarte tensionate. Conform unei decizii a instanţei de judecată, Cupcini Cristal trebuia să achite firmei Oferta Plus circa 5,06 milioane lei. Deplasându-se la Cupcini Cristal pentru a primi în schimbul datoriei, zahăr şi melasă, Lapteacru şi portărelul s-au ciocnit de riposta fizică din partea administraţiei şi angajaţilor întreprinderii.

Tot atunci Lapteacru ar fi fost ameninţat şi de către persoane din lumea interlopă. Curios este că după asasinarea lui Lapteacru, Platon, prin intermediul firmei ucrainene VVD, a cumpărat de la Centrala nucleară de la Iujnoukrainsk, nouă cambii în valoare de 12 milioane lei, emise de firma Elko, Ukraina, drept garanţie de achitare a energiei electrice primite de Oferta Plus din Ucraina.

În materialele anchetei se arată că aceste cambii au fost aduse prin contrabandă în Moldova, fără perfectarea de documente vamale. Ulterior, prin intermediul firmei Sintec Gaz (controlată la fel de Platon) au fost transmise fabricii de zahăr din Cupcini şi Primăriei Chişinău. Ultima tranzacţie a fost intermediată de vice-primarul de atunci Anatol Ţurcan cu care Platon a avut relaţii de afaceri.

Un raport al Curţii de Conturi din anul 2002, constata că pe 26 mai 2000, Anatol Ţurcan „în lipsa deciziei Consiliului municipal Chişinău, a semnat actul de vânzare-cumpărare a hârtiilor de valoare în sumă de 7,5 milioane lei (9 cambii), ceea ce contravine prevederilor din Legea privind administraţia publică locală”.  De către Procuratura Anticorupţie a fost pornit în baza materialelor în cauză un dosar penal, care însă a fost ulterior clasat.

În 2007, a fost reluată ancheta şi o comisie rogatorie a audiate două persoane cu funcţii de răspundere de la centrala nucleară Iujnoukrainsk. Atât Elena Rojok, şefa departamentului financiar, cât şi Boris Bilik, exdirector general al Centralei de la Iujnoukrainsk (septembrie 1999- ianuarie 2007) l-au identificat pe Veaceslav Platon, în baza fotografiilor, ca persoană care a fost pe 22 mai 2000 şi a semnat din partea firmei VVD, actul de primire a cambiilor, mai scrie http://www.mold-street.com.

Portalul mai amintește că după extrădarea de către Ucraina a lui Platon, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a anunțat că pe numele lui Platon ar putea fi pornite și alte cauze penale. „În prezent pe numele lui este o cauză penală cu două capete de acuzare: spălare de bani în proporții deosebit de mari și escrocherie. Noi, însă, întreprindem acum mai multe acțiuni procesual penale pentru a actualiza conținutul altor dosare în care el ar putea fi implicat. Preliminar pot spune că mai sunt încă trei dosare în care investigăm o posibilă implicare a cetățeanului respectiv, dar el deocamdată nu are niciun statut în ele. Procurorii lucrează asupra acumulării probelor care vor permite punerea lui sub noi învinuiri. Cu mai multă exactitate am putea vorbi la acest subiect cel mai probabil săptămâna viitoare după ce totalizăm informațiile acumulate”, a declarat Viorel Morari pentru Deschide.md.

Este de menționat că pe numele lui Platon sunt deschise două dosare penale inițiate în anul 2015. Primul a fost inițiat pe faptul spălării de bani în proporții deosebit de mari, iar al doilea pentru escrocherie și deposedare de avere. Ambele au fost conectate într-un singur dosar. În fapt, cinci companii afiliate lui Veaceslav Platon au contractat credite de sute de milioane de dolari. Banii au fost scoși prin intermediul unor companii offshore. Respectiv, sume de bani erau contractate de la anumite bănci, inclusiv de la Banca de Economii, de către companii din zona offshore. Creditele contractate de la Banca de Economii, în valoare de aproape un miliard de lei, au fost investite în active ale companiilor controlate de Platon. El este cercetat penal pentru escrocherie și spălare de bani. Într-un caz acesta riscă până la 15 ani, iar în altul până la 10 ani de închisoare.

Platon a avut o „activitate prodigioasă” în practic ultimele două decenii, preluând Moldindconbank, Investprivatbank, pachete importante de acțiuni de la Moldova-Agroindbank și Victoriabank, deținând la un moment dat practic toate fabricile de zahăr, Cristal-Flor, a organizat atacuri raider asupra „Red Nord”, „Moldelectrica”. De asemenea el a fost implicat în așa-numitul „laundromat rusesc” prin care au fost spălate 20 de miliarde de dolari „murdari” inclusiv prin sistemul bancar și judecătoresc din Republica Moldova.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

2 răspunsuri

  1. Toate crimele savarsite din 2000 incoace le il invinuesc pe PLATON.

    Apreciază

Trackback-uri

  1. Avocata blondă a lui Platon și Usatîi are trecutul pătat de un omor, ca și clienții săi! Documente incendiare – Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.