Primul volum de documente din istoria Sfatului Ţării a fost lansat la Chișinău

În cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest Chişinău, ediţia a XXV-a, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc joi, 1 septembrie, lansarea volumului „Sfatul Ţării: Documente (I). Procesele-verbale ale şedinţelor în plen”, ediţie semnată de istoricul Ion Ţurcanu.

Sfatul Tarii

Foto: wikipedia.org

Redactorul cărţii, Mihai Papuc, a menţionat pentru Moldpres că acest volum, care inaugurează editarea documentelor Sfatului Țării, conține principalele mărturii documentare despre activitatea primului Parlament al Basarabiei: procesele-verbale ale ședințelor sale în plen.

„În scopul transmiterii cât mai exacte a informației ce se conțin în acestea, documentele au fost reproduse după originalul în limba rusă a vremii, cu puține ajustări ortografice. Fiecare document este însoțit de note și comentarii, care înlesnesc și completează datele și mesajul acestuia”, a precizat Mihai Papuc.

Sfatul Tarii_cartePotrivit sursei citate, la textul de bază sunt anexate trei tabele cu liste ale membrilor Sfatului Țării, acestea conținând o serie de date despre originea socială, vârsta, studiile, apartenența politică și activismul deputaților.

Volumul include un amplu studiu introductiv, care caută să arate ce a fost Sfatul Țării ca fenomen istoric și ce rol i-a fost hărăzit în angrenajul complicat al evenimentelor în care a fost antrenată Basarabia în anii 1917-1918.

În opinia istoricului Eugenia Danu, „lansarea volumului dat este un adevărat eveniment istoriografic, cele 85 de procese verbale ale Sfatului Ţări incluse în carte fiind de o valoare documentară incontestabilă”.

La rândul său, istoricul Ion Negrei a subliniat că aceasta este o carte de mult aşteptată, care pune capăt tratării unilaterale a istoriei Sfatului Ţării, deschizând drumul spre noi cercetări.

Volumul „Sfatul Ţării: Documente (I). Procese-verbale ale şedinţelor în plen” cuprinde 824 de pagini, inclusiv un studiu introductiv de peste 100 de pagini. Ediţia a fost aprobată de Comisia de selecție pentru editarea cărții naționale și editată cu contribuția Ministerului Culturii.Categorii:Actualitate, Cultură

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.